Italija sprečila nabavku Huavei 5G opreme

Foto ilustracija: Pixabay

Kako Nova Ekonomija piše, italijanska vlada sprečila je sklapanje sporazuma između telekomunikacionog provajdera Fastweb i kompanije Huavei (Huawei), zbog najavljene upotrebe opreme kineskog tehnološkog giganta izgradnji 5G mreže, piše Rojters (Reuters).

Odluka predstavlja prvi put da je Vlada Italije zvanično blokirala nabavku Huavei 5G opreme.

Najveća telekomunikaciona grupa u Italiji, Telekom Italija (Telecom Italia), prethodno je samoinicijativno izostavila Huavei iz tendera za nabavku opreme za glavnu 5G mrežu te zemlje.

Američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je posetio Italiju u septembru, opisao je kineske telekomunikacione tehnologije kao „pretnju državnoj bezbednosti Italije“.

Huavei odlučno negira optužbe američke vlade, dok je italijanski ogranak te kompanije navelo da je spreman na bilo kakve testove, kako bi se dokazalo da je njihova tehnologija bezbedna.

Međutim, italijanska vlada ipak je sprečila Fastveb (Fastweb), koji je u vlasništu firme Sviskom (Swisscom), od sklapanja dogovora sa kineskom kompanijom u svojoj glavnoj 5G mreži, gde se obrađuju osetljivi podaci, tražeći od Fastveba da proširi spisak svojih dobavljača.

Izvor: Nova Ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti