„Zelene linije“ za radnike Balkana

Foto-ilustracija: Pixabay

Privredne komore svih šest zapadno-balkanskih ekonomija, članice Komorskog investicionog foruma, danas su pozvale vlade regiona da u uslovima pooštrenih epidemioloških mera zbog korona virusa, uspostave „zelene linije“ za neometano kretanje privrednika i njihovih radnika koji zbog poslova moraju da putuju i borave u drugim zemljama regiona.

Kako je saopštila Privredna komora Srbije (PKS), predsednici privrednih komora su u ime oko 350.000 kompanija koje zastupaju, u pismu premijerima predložili da utvrde ujednačena i pojednostavljenja pravila i procedure, koje će regulisati sva pitanja vezana za putovanja preko granica i boravak privrednika i njihovih radnika.

„Cilj nam je da olakšamo međusobno poslovanje naših kompanija, smanjimo im troškove i omogućimo da i tokom pandemije na vreme neometano realizuju svoje poslovne aktivnosti u regionu i ispune ugovorene obaveze, izjavio je predsednik PKS i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Marko Čadež.

To, napominje Čadež, nije poziv da privrednici i njihovi zaposleni ne poštuju zaštitne mere za sprečavanje unošenja i širenja koronavirusa, već da se nađe način da kroz to prolaze lakše i brže.

Mere koje su trenutno na snazi u svim zemljama Zapadnog Balkana ograničavaju slobodno kretanje državljana drugih zemalja regiona preko nacionalnih granica, ali i otežavaju i poskupljuju poslovanje, onemogućavaju efikasnu organizaciju poslovnih aktivnosti i dovode u pitanje realizaciju ugovorenih obaveza, upozorio je Čadež.

On je dodao i da se ograničenja i formalni zahtevi menjaju gotovo svakodnevno što dodatno otežava situaciju i ionako neizvesno poslovanje, čini još neizvesnijim.

Izvor: PKS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti