Šta je UniCompoST?

Foto: UniCompoST/Zvonimir Jukić

Zvonimir Jukić i Ante Čović-Stanić su studenti na Hemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu. S obzirom na to da je njihov smer fokusiran na zaštitu životne sredine, prošle godine njih dvojica su osmislili projekat „UniCompoST“ u sklopu programa društveno korisnog učenja PAZI (Praktično-Aktivno-Zajedno-Interdisciplinarno!) koji sprovodi Udruženje Sunce.

Studenti su se uhvatili u koštac sa problemom biorazgradivog otpada u nastojanju da podignu svest javnosti o tom gorućem izazovu, pogotovo na na području Splitsko-dalmatinske županije zbog nedostatka velike kompostane. S tim na umu su i osmislili i izradili automatizovani reaktorski komposter.

Kompostiranje predstavlja metod upravljanja otpadom organskog porekla kojim se omogućava njegova bezbedna i ekonomična reciklaža. Ono obuhvata razlaganje biljnih i životinjskih ostataka u aerobnim uslovima zahvaljujući mikroorganizmima. Izum Zvonimira i Antea trebalo bi da unapredi ovaj proces.

Jeste li znali da trenutni udeo biootpada u mešanom komunalnom otpadu ide i do 65 odsto? Ono što još više zabrinjava mlade inovatore je to što veliki deo te količine završi na deponijama bez prilike za ostvarivanjem novčane koristi ili transformacijom u energiju. Kompostiranje doprinosi čistijem okruženju, a njegov produkt kompost se upotrebljava u poljoprivredi, hortikulturi i održavanju javnih zelenih površina.

Foto: UniCompoST/Zvonimir Jukić

Ukoliko se „mali“ komposter dvočlanog splitskog tima pokaže efikasnim, mogao bi biti potencijalno rešenje za kompostiranje na nivou naselja, veruju idejni tvorci. Budući planovi su im, kako nam je otkrio Zvonimir, upravo usmereni na to. „Najpre želimo da razvijemo sistem za upravljanje i nadzor na daljinu, kao i da usavršimo mehanizam tako da se može preslikati na velike kompostere i kompostane. Potom sledi uspostavljanje kontakata sa predstavnicima privrednog sektora“, objasnio nam je on.

Nisu zanemarili ni važnost edukovanja građana. Ipak, usled nemogućnosti održavanja obuka uživo zbog širenja virusa, one će se, prema najavi našeg sagovornika, odigravati u virtuelnim učionicama.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti