Srbija će Transbalkanskim koridorom povezati region u oblasti energetike

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Izgradnja Transbalkanskog koridora strateški je važna investicija ne samo za Srbiju, već predstavlja projekat od regionalnog i evropskog značaja.

Pored toga što će poboljšati sigurnost i kvalitet napajanja u zapadnoj i centralnoj Srbiji, ovaj projekat će povezati region u oblasti energetike, navodi se na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

“Vizija Srbije je da, kao što je već važna tranzitna ruta u transportu, bude i nezaobilazan energetski koridor, što će izgradnjom Transbalkanskog koridora i biti”, rekla je Mihajlovićeva, povodom potpisivanja Sporazuma o ustupanju finansijske pomoći i odgovornosti između Ministarstva rudarstva i energetike i EMS AD, sa direktorkom EMS-a Jelenom Matejić.

Potpisivanje sporazuma je jedan od koraka u realizaciji projekta treće sekcije Transbalkanskog koridora, od Obrenovca do Bajine Bašte. Ukupna dužina dalekovoda na ovoj sekciji je 109 kilometara, a vrednost investicije od 58,95 miliona eura, od čega 12,8 miliona eura čine bespovratna sredstva EU, koja ovim sporazumom Ministarstvo ustupa EMS-u.

Direktorka EMS-a Jelena Matejić rekla je da današnje potpisivanje Sporazuma o ustupanju finansijske pomoći i odgovornosti između Ministarstva i EMS AD predstavlja korak u ostvarenju zacrtanog cilja – postizanju potpune energetske bezbednosti Republike Srbije.

“Kao i u svim dosadašnjim poslovima, tako i u ovom, EMS AD postupa profesionalno i odgovorno i drži se zadatih rokova. Zato nam je drago da na ovom putu imamo podršku potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, kao i celog Ministarstva. Uvereni smo da ćemo zajedničkim zalaganjem i naporima, u zadatim rokovima, a na dobrobit građana i Republike Srbije, završiti ovaj značajan projekat”, navela je ona.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti