Digitalizacija gradova i zgrada doprineće rešavanju problema klimatskih promena

Fotografija: Schneider Electric

Problem klimatskih promena ne može se rešiti bez transformacije gradova i zgrada.

Čak 70 odsto uticaja na emisiju gasova sa efektom staklene bašte širom sveta potiče od gradova, dok udeo zgrada u tom uticaju čini oko 40 ili čak 50 odsto.

Problem se dodatno usložnjava zbog činjenice da će stopa urbanizacije do 2050. godine dostići čak 68 odsto, što je značajno povećanje u odnosu na trenutnih 55 odsto stanovnika planete koji danas žive u gradovima. Digitalizacija će, uz pomoć postojećih tehnologija, biti ključni pokretač ove transformacije.

Prema Pariskom sporazumu do 2050. godine sve zgrade moraju imati nultu neto emisiju ugljen-dioksida, a da bi se taj cilj ispunio biće neophodno primeniti nekoliko ključnih obrazaca.

Ultraefikasnost zgrada postiže se smanjenjem potrošnje energenata za oko tri puta, njihovom potpunom elektrifikacijom, dok sistemi u objektu moraju biti spremni da se oslone na obnovljive izvore energije i da rade sa fleksibilnim energetskim izvorima u vlasništvu samog objekta, povezani sa modernim i digitalizovanim mrežama, kako bi se povećala ukupna efiksanost sistema.

Dodatno, kombinacija efikasnih, potpuno elektrifikovanih i digitalizovanih distributivnih mreža, veća upotreba distribuirane proizvodnje energije, ulaganje u skladištenje energije i elektromobilnost, biće od pomoći u upravljanju i kontroli energetske potražnje.

Potpuna digitalizacija elektomreža unaprediće ukupne zahteve gradova za energijom putem automatizacije i obaveštavanja u realnom vremenu. Digitalizovane mreže će takođe podstaći integrisanje obnovljivih izvora energije u sistem i olakšati prelazak na elektromobilnost i raspoređenost baterija za skladištenje energije i punjenje elektrovozila.

Objekat koji simboliše ultraefikasnu električnu i digitalnu budućnost gradova je T-Mobile Arena u Las Vegasu, zajednički projekat kompanija AEG i MGM Resorts International u saradnji sa Schneider Electric-om. Sa LEED Gold sertifikatom, T-Mobile Arena koristi platformu EcoStruxure Schneider Electric-a u celom objektu kako bi ostvarila kompletnu digitalnu povezanost i kontinualnu kontrolu. U prvih 12 meseci primene T-Mobile Arena je uštedela 18 odsto električne energije i ovaj objekat predstavlja model održivosti koji treba da sledimo.

Tekst možete da pročitate i u Magazinu Energetskog portala PAMETNI GRADOVI decembar 2020. – februar 2021.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti