Potpisan Memorandum o saradnji sa Crnom Gorom u oblasti rudarstva i energetike

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Na sastanku ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i ministra za kapitalne investicije Crne Gore Mladena Bojanića bilo je reči o saradnji ove dve države u rudarskom i energetskom sektoru.

Po završetku sastanka potpisan je Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti energetike i rudarstva između dva ministarstva, navodi se na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

„Danas je bilo reči i o našoj saradnji u visokonaponskoj mreži, izgradnji Transbalkanskog koridora, koji smo mi započeli. Razgovarali smo i o novim kapacitetima, dakle o izgradnji hidroelektrane za koju se trenutno radi projektno-tehnička dokumentacija, ali i o tome na koji način možemo da imamo još bolju saradnju u obnovljivim izvorima energije, o otvaranju poglavlja i reformisanju preduzeća. Danas smo dogovorili da formiramo operativne timove koji će našu saradnju pretočiti u realizaciju, od čega će građani obe države imati koristi.“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je ponosna na postojeće projekte sa Crnom Gorom, ali i da ima prostora za nove potencijalne projekte. Na sastanku je bilo reči o ekonomskoj regionalnoj saradnji, a kako ističe Mihajlović, nema ekonomske stabilnosti niti provrednog razvoja bez stabilnosti elektroenergetskog sistema.

Mladen Bojanić istakao je da je saradnja sa Srbijom dugogodišnja, te da će se na obostrano zadovoljstvo pokrenuti novi projekti. On je dodao da mu je drago jer prvi od zvaničnih susreta u regionu ima u Beogradu budući da je Crna Gora u ekonomskoj saradnji najviše upućena na Srbiju.

„Imamo slična iskustva sa obnovljivim izvorima i puno je prostora za razvoj novih. Crna Gora je bogata suncem i vetrom, to hoćemo da iskoristimo. Cilj nam je da dalje produbimo ekonomsku saradnju, jer samo energetski bogate zemlje su i ekonomski bogate i važno je da se dalje razvijamo u tom pravcu. Ovo je samo početak, spremni smo da pokrenemo mnogo zajedničkih projekata”, rekao je Bojanić.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti