Španija na pola puta ka potpunoj dekarbonizaciji energetskog miksa

Krećući se stopama Belgije, Austrije i Švedske koje su već zatvorile sve elektrane na ugalj na svojim teritorijama, Španija teži da svoj energetski miks potpuno dekarbonizuje i da proizvodi isključivo čistu struju do 2050. godine. Trenutno se nalazi na otprilike pola puta s obzirom na to da je ugasila 47 odsto postrojenja ovog tipa. Zemlja je katanac stavila na 7 od ukupno 15 elektrana na ugalj, zaključno sa krajem juna.

Kako bi nadomestila električnu energiju poreklom iz uglja, Španija je radila na razvoju obnovljivih izvora energije.

Foto-ilustracija: Unsplash (Tobias Tullius)

Energetska tranzicija se ipak nije odvijala na apsolutnu inicijativu vlasti. Najpre je državna pomoć rudnicima proglašena kao nezakonita, te su oni 2018. godine većinski zatvoreni. Propisima Evropske unije, Španci su takođe bili primorani da smanje zagađenje iz prljavih elektroenergetskih objekata što se pokazalo kao skup, a samim tim i neisplativ, poduhvat.

U bliskoj budućnosti, proizvodnja će biti obustavljena u još 4 španske elektrane na ugalj. Proizvodni troškovi su mesecima unazad prilično visoki, kako zbog političkih odluka Evropske komisije, tako i zbog situacije na tržištu, te se poslovanje tih postrojenja već pokazalo kao neprofitabilno i shodno tome je zaustavljeno.

Pre dve godine, Španija je 15 odsto struje dobijala iz uglja koji je oslobađao oko 15 odsto ugljen-dioksida. U maju ove godine je njegov udeo u potrošnji električne energije iznosio tek 1,4 odsto.

Prema klimatskim i energetskim zakonima, emisije gasova sa efektom staklene bašte bi na tlu Španije trebalo da budu smanjene za 90 odsto do polovine veka u poređenju sa vrednostima izmerenim 1990. godine. Kako bi postigla ovaj ambiciozan cilj, vlada se obavezala na izgradnju vetroelektrana i solarnih elektrane snage 3.000 MW u narednih desetak godina.

Jelena Kozbašić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti