Solarni paneli za proizvodnju struje i vode 

Foto-ilustracija: Pixabay

Sigurno i stabilno snabdevanje vodom, energijom i hranom su neki od najvažnijih faktora savremenog života. Nažalost u nekim zemljama građani nemaju mogućnost da neomateno koriste vodu-energiju–hranu, što zbog podneblja u kom žive, što zbog klimatskih promena.

Na sreću, svih nas, naučnici i istraživači neprestano rade na rešenjima koja nam mogu olakšati i obezbediti sve ono što nam je potrebno za svadodnevni život.

Tako je tim naučnika i istraživača iz Saudijske Arabije osmislio je solarne panele koji, osim što proizvode struju, vlagu iz vazduha pretvaraju u vodu koja može da se koristi za zalivanje useva. Ovaj inovativni dizajn, nazvan WEC2P (water-electricity-crop co-production) predstavili su u časopisu Cell Reports Physical Science.

Naime, oni su solarne ploče postavili na spacijalno napravljen hidrogel, to je gel koji je napravljen od polimera koji efikasno upijaju vodenu paru iz vazduha i pretvaraju je u vodu. Dok su ispod solarnih ploča postavljenje su kondenzacione komore u koje se sakuplja voda.

Ceo sistem funkcionište tako što hidrogel uveče ili noću upija paru iz vazduha, a zatim, tokom dana, solarni paneli – njihova toplota, zagreva hidrogel. Tokom ovog procesa iz hidrogela se oslobađa vlaga koja se zatim sakuplja u kondenzacionim komorama. Istovremeno ovaj proces sprečava panele da se pregreju.

Prototip sistema je tri meseca testiran u Saudijskoj Arabiji. Tokom juna, voda dobijena iz ovog sistema korišćena je za navodnjavanje spanaća. U dvonedeljnom terenskom testu solarna ploča je proizvela 1519 vat-časova struje i oko dva litra vode.

Kako su zaključili članovi tima, uspešno su osmislili sistem koji može da proizvede i električnu energiju i vodu. On je posebno je pogodan za oblasti u kojima vlada suša, jer može da obezbedi struju i vodu za udaljenje zajednice i da na taj način obezbedi normalan život ljudi i siguran uzgoj useva.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti