Škotska pokreće Fond za zelene poslove u iznosu od 110 miliona evra

Nikola Ferguson Sterdžon, premijerka Škotske, najavila je formiranje Fonda za zelene poslove koji će raspolagati sa 110 miliona evra (oko 100 miliona funti). Fond predstavlja jedan od instrumenata, predviđenih novim Vladinim programom za 2021. godinu, koji bi trebalo značajno da doprinesu razvoju zelene ekonomije.

Fond će uložiti 55 miliona evra kroz državne institucije, kao što je Skotiš Enterprajz, u stvaranje veće ponude održivih proizvoda i usluga sa niskim ugljeničnim otiskom, kao i za otvaranje novih radnih mesta.

Ostalih 55 miliona evra biće uloženo u podršku preduzećima iz brojnih sektora, uključujući proizvodnju i tehnologiju, a naročito u oblasti ekološkog turizma, upravljanja zemljištem i poljoprivrednom proizvodnjom, kao i na planu upravljanja životnom okolinom. Svrha ovog fonda je da se pomogne kompanijama da iskoriste naredni talas investiranja javnog i privatnog sektora u infrastrukturu sa niskim emisijama ugljenika i da se na taj način poveća broj radnih mesta.

Ova mera usvojena je nakon što je škotska vlada u junu već izdvojila fond od 70 miliona evra za pomoć naftnoj industriji.

U međuvremenu, još jedan finansijski paket u visini od 28 miliona evra biće usvojen sa ciljem pružanja pomoći ljudima koji će ostati bez posla ili će nastaviti da rade uz smanjenu zaradu. Planirano je da, kroz program obuka i prekvalifikacija, 10.000 ljudi stekne nove veštine kako bi se lakše snašli na tržištu rada.

„Stavljanje zelenog oporavka u prvi plan našeg pristupa nudi mnogim preduzećima šansu za inovacije i raznovrsniju ponudu, a pojedincima daje mogućnost da se prekvalifikuju i usavrše u novim oblastima”, izjavila je Sterdžon.

Foto: Statoil

„Upravo kao deo naše posvećenosti je i formiran Fond za zelene poslove, jer na taj način preduzećima i organizacijama dajemo signal da podržavamo nove, veće mogućnosti za otvaranje zelenih radnih mesta širom Škotske“, zaključila je premijerka.

Program će takođe podržati sva domaća preduzeća u naporima za dekarbonizaciju, razvijajući tako nove mogućnosti zapošljavanja i smanjujući emisije.

Plan je da ruralna ekonomija i bogati prirodni resursi, kao i biodiverzitet Škotske budu presudni za ekonomsku, ekološku i socijalnu dobrobit.

Kao odgovor na pomenuti plan, izvršna direktorka kompanije Skotiš Rinjuabl Kler Mak izjavila je da su ovo značajni koraci koji će zahtevati i veliki broj kvalifikovanog kadra, kao i da je njihova kompanija tokom poslednja četiri meseca intenzivno sarađivala sa političarima iz svih partija kako bi se osiguralo da obnovljiva energija treba da bude u „samom srcu“ zelenog oporavka od koronavirusa.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti