Škotska: Čak 98 odsto električne energije u oktobru poteklo od vetra!

Škotski odeljak Svetske fondacije za prirodu (WWF Scotland) objavio je podatke o energetskom snabdevanju ove zemlje tokom oktobra. Čak 98 odsto struje u analiziranom periodu bilo je čistog porekla i poteklo je od vetra. Električna energija koje su proizvele vetrenjače širom Škotske bila je dovoljna za napajanje 5 miliona domova.

Foto-ilustracija: Unsplash

Najuspešniji i vremenski najpovoljniji dan za proizvodnju energije zahvaljujući vetroturbinama bio je 23. oktobar kada je vetar mogao da obezbedi struju neophodnu za 8,72 miliona domaćinstava, što je tri i po puta više nego što ih zaista ima u Škotskoj.

Tokom šesnaest dana od ukupno trideset jednog u mesecu proizvodnja u vetroelektranama nadmašila je energetsku potrošnju Škota.

Vršilac dužnosti direktora WWF Scotland Sem Garner izjavio je: „Ove brojke pokazuju da  vetar, uslovno rečeno, radi, pomaže u smanjenju emisija štetnih gasova i da je najjeftiniji od novih načina proizvodnje električne energije. Pored toga, on je i sve popularniji, a nedavno istraživanje je pokazalo da turbine sve češće niču i u ruralnim područjima.“

„Statistički podaci iz oktobra su odličan primer za to koliko je energija vetra pouzdana i stalna“, zaključio je Aleks Vilkos Bruks iz Agencije za energetiku Severn Wye.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti