Zatvoren poziv za energetsku obnovu kuća u Hrvatskoj

Fond je primio 7,386 prijava za sufinansiranje energetske obnove porodničnih kuća. Prva prijava dospela je iz Vojnića, dok je najviše prijava došlo iz Zagreba, Petrinje, Varaždina i Vukovara. Javni poziv privremeno je zatvoren u 10:45:15 sati.

Foto-ilustracija: Pixabay

Iz dosad primljenih podataka, po kući je u proseku zatraženo oko 70-ak hiljada kuna (9.100 evra), što znači da je u većini slučajeva planirana primena više mera energetske obnove. Građani koji planiraju sprovoditi ove projekte sredstva najčešće žele uložiti u postavljanje toplotne izolacije i zamenu stolarije. Ove mere omogućavaju i najveće uštede energije jer sprečavaju energetske gubitke, a ujedno osiguravaju i zdraviji život u obnovljenim kućama.

S obzirom na to da je veliko interesoanje građana bilo očekivano, planirani budžet od 171 milion kuna (22,2 miliona evra) povećan je za dodatnih 40 miliona kuna (5,2 miliona evra), kako bi što veći broj građana već ove godine dobio sredstva za energetsku obnovu svojih domova. Fond planira da objavi novi javni poziv u 2021, tako da će se svi zainteresovani građani imati prilike da se prijave i u sledećoj godini.

Što se tiče javnog poziva za sufinansiranje energetske obnove porodičnih kuća za ugrožene grupe stanovništva, koje su u opasnosti od energetskog siromaštva, na adresu fonda stiglo je 59 prijava, a poziv je i dalje otvoren.

Započeta je obrada svih prijava prema redosledu primanja te će sredstva u okviru raspoloživog budžeta biti odobrena svima koji su dostavili odgovarajuću dokumentaciju.

Izvor: Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti