Italija pokriva 110 odsto troškova instalacije fotonaponskih sistema u domaćinstvima!

Italijanska vlada je povećala podršku za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sisteme i sisteme za skladištenje energije za koje će se umesto dosadašnjih 50 od sada finansirati 110 odsto troškova! To je tek deo nove uredbe italijanske vlade koja je prošle nedelje izglasala paket mera za oživljavanje ekonomije kao odgovor na krizu KOVID-19.

Foto-ilustracija: Unsplash (Alicia Steels)

Uredbom „Decreto Rilancio“ od 19. maja 2020. italijanska vlada osigurala je 55 milijardi evra za oživljavanje privrede s postepenim ublažavanjem mera sprečavanja pandemije KOVID-19. Paket „Hitne mere u području zdravstva, zapošljavanja i ekonomije, kao i socijalne politike vezane za vanrednu epidemiološku situaciju izazvanu pandemijom KOVID-19“ uključuje povećanje takozvanog super bonusa za projekte energetske obnove zgrada i to sa 65 na 110 odsto, kao i povećanje podrške ugradnji fotonaponskih sistema i sistema za skladištenje energije, povezanih s projektima energetske obnove, s 50 odsto troškova na 110 odsto. Uredba je objavljena u Službenom listu italijanske vlade, a parlament će u roku od 60 dana od objave doneti odgovarajuće zakonodavne promene.

Prema novim propisima, eko-bonus – kao olakšica poreza na dohodak (IRPEF), primjenjivaće se na sve troškove koji nastanu između 1. jula 2020. i 31. decembra 2021. godine.

Italijanske vlasti će 110-odstotnu poresku olakšicu primeniti na tri vrste projekata obnove, uključujući izolaciju zgrada, zamenu sistema hlađenja i grejanja u stambenim zgradama i zamenu sistema hlađenja i grejanja u porodičnim kućama. Svi fotonaponski projekti koji se odnose na obnovu zgrada koji nisu obuhvaćeni ovim kategorijama ne dobijaju navedeni eko-bonus, ali ipak primaju 50 odsto umanjenja poreza. Vlasnici porodičnih kuća imaju tri mogućnosti za ostvarivanje prava na ekološki bonus, i to odbijanjem poreza na dohodak za period od pet godina, prenosom porezne olakšice na izvođače radova i dobavljače proizvoda i fakturisanjem popusta. Samo prva opcija od vlasnika kuća zahteva prihvatanje početnog troška ulaganja, dok druge dve mogućnosti to ne zahtevaju.

Italijanska vlada utvrdila je i maksimalnu cenu od 2.400 evra po ugrađenom kilovatu za fotonaponske sisteme i 1.000 evra za kilovatsat (kWh) za sisteme skladištenja. To ipak znači da će vlasnici porodičnih kuća koji planiraju visokokvalitetne projekte možda morati da plaćaju dodatne troškove – posebno za sisteme skladištenje energije. Svi fotonaponski sistemi ili kombinacije sa sistemima za skladištenje energije instalirani s potporom od 110 odsto mogu dopustiti isporuku viška električne energije u mrežu, ali ne u skladu s italijanskim pravilom poznatim kao „Scambio sul posto“. Usluga „razmene na licu mesta“ je poseban oblik samopotrošnje koji omogućuje nadoknadu električne energije proizvedene i dovedene u mrežu u određenom trenutku s onom koja se uzima i troši u vremenu različitom od onoga u kojem se odvija njena proizvodnja. To znači da će se sada viškovi električne energije besplatno prenositi italijanskoj agenciji za energetiku „Gestore dei Servizi Energetici“ (GSE), ali i to da sistemi s visokom stopom samopotrošnje ili instaliranje sistema za skladištenje mogu biti profitabilnije opcije. Dosadašnji 50-odstotni eko-bonus za ugradnju fotonaponskih sistema u sklopu projekata održive gradnje – zajedno s pravilom „Scambio sul posto“, poslednjih godina u Italiji je bio glavni pokretač razvoja fotonaponske tehnologije.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti