Sistemsko rešavanje problema upravljanja otpadom u Smederevu

Foto-ilustracija: Pixabay (Pexels)

Radovi na izgradnji transfer-stanice, najvećeg ekološkog projekta u Smederevu, čijom će realizacijom biti sistemski rešen problem upravljanja otpadom su u toku.

Prilikom obilaska radova, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović istakla je da je veoma važno da se radovi na ovom kapitalnom projektu završe u što kraćem roku, i dodala da će  izgradnja transfer-stanice u velikoj meri rešiti sistem upravljanja otpadom za sve seoske i gradske mesne zajednice.

Ona je navela da je na ovom mestu predviđena stanica za pretovar, reciklažno dvorište i linija za separaciju otpada, što će povećati stopu reciklaže i smanjiti količinu otpada koja završava na deponiji.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, za građane je bitno da znaju da će otpad biti odvožen na regionalnu deponiju u Pančevu i to kroz industrijsku zonu, magistralnim putem, a ne kroz centar grada.

Ministarka je istakla da je transfer-stanica preduslov za zatvaranje i sanaciju obližnje nesanitarne deponije, na koju se decenijama nepravilno odlaže otpad sa teritorije Smedereva i okoline.

Ona je ponovila da je izgradnja ove transfer-stanice najveći, ali ne i jedini ekološki projekat koji se sprovodi u ovoj opštini.

Kako je navela, ulagano je i u čišćenje divljih deponija, ali i u zamenu dotrajalih kotlova. Kroz prethodne javne konkurse, omogućena je zanema kotla na ugalj kotlom na gas u vrtiću „Diznilend” u naselju Senjak, koji greje više od 15.000 kvadrata, a time je unapređen i kvalitet vazduha u tom delu grada.

,,Kroz ovogodišnji konkurs dodelili smo sredstva i za zamenu kotla u Osnovnoj školi „Dositej Obradović”, što će unaprediti kvalitet života za približno 240 učenika, ali i za građane koji žive u tom delu Smedereva“, navela je ministarka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti