Novom Sadu uručeno priznanje – “Evropski grad šuma 2023”

Foto: Wikipedia/Mkikone

Ove godine obeležava se 30. godišnjica Evropskog šumarskog instituta Godišnjom konferencijom 2023. u Novom Sadu.

Prema rečima gradonačelnika Milana Đurića, “konferenciju smatramo krunom naših aktivnosti u godini kada je Novi Sad proglašen za Evropski grad šuma”. 

“Velika je privilegija biti u porodici gradova poput Barselone, Praga, Osla, Sankt Petersburga, ali i obaveza da podignemo svest o značaju drveća i njegovom uticaju na čitav živi svet”, rekao je Đurić.

On je istakao da se svakodnevno radi na polju unapređenja zelene infrastrukture, kvaliteta životne sredine i kvaliteta života građana, kao i da su prethodnom periodu preduzete su intenzivne aktivnosti na povećanju zelenih površina i unapređenja kvaliteta urbanih šuma, te da je danas oko 38 odsto urbanog dela teritorije Grada Novog Sada pod zelenilom.

Pročitajte još:

“Pred nama je veliki posao da održimo taj standard jer su nedavna nevremena bila pogubna po naš “zeleni fond”. Tokom dva olujna nevremena u julu mesecu oštećeno je ili uništeno više hiljada stabala na teritoriji Grada, samo u jednom danu nestalo je 200 hektara šume oko našeg Grada. Zato ove jeseni planiramo jednu od najvećih akcija sadnje u istoriji Novog Sada. Sa naučnim ustanovama i institucijama, pripremamo dugoročni plan za obnovu zelenila u Gradu, na način da se prilagodimo i smanjimo posledice klimatskih promena čiji smo i sami direktni svedoci”, dodao je gradonačelnik.

Kako se navodi na sajtu grada svake godine Evropski šumarski institut organizuje Godišnju konferenciju pod čijim okriljem se okupljaju predstavnici institucija članica ovog Instituta, ove godine, konferencija se održava u Novom Sadu od 20. do 22. septembra. Organizatori konferencije su Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Univerziteta u Novom Sadu, JP „Vojvodinašume“ i Grad Novi Sad.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti