Novi Sad: Najavljena velika sadnja drveća

Foto-ilustracija: Unsplash (Micah Tindell)

Superćelijske oluje koje su pogodile našu zemlju ostavile su za sobom veliku štetu kada je reč o oštećenju i lomljenju stabala. Od prvog udara superćelijske oluje 19. jula do 7. avgusta Gradsko zelenilo je imalo 2.626 intervencija na teritoriji Novog Sada i prigradskih naselja.

Posle udara superćelijskih oluja 19. i 21. jula, prikupljeno je hiljade tona izvaljenih i polomljenih stabala i biorazgradive mase. Od prvog udara superćelijske oluje 19. jula do 7. avgusta Gradsko zelenilo je imalo 2.626 intervencija na teritoriji Novog Sada i prigradskih naselja. Ogromna količina polomljenog i iščupanog drveća, kao i sve grane i drugi biootpad prikupljeni su i lagerovani na kompostnom polju Gradskog zelenila.

Pročitajte još:

U udarima orkana oboreno je i polomljeno 2.616 stabala, a na velikom broju stabala su polomljene ili zalomljene grane.

Kako bi se nadomestila prouzrokovana šteta, u Novom Sadu je od jeseni najavljeno sprovođenje novog ozelenjavanja grada odraslim sadnicama i to za najmanje duplo više sadnica nego što je stradalo u oluji.

Kako navode iz Gradskog zelenila, u prethodnih 10 godina pažnju su usmerili na sadnju novog drveća i unapređenje zaštite drveća od bolesti i štetočina. Na teritoriji celog grada i svim prigradskim naseljima posađeno je više od 54.000 sadnica, a uveli su i folijarnu prihranu odraslih stabala u drvoredima i parkovima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti