Realizacija projekata iz oblasti energetike na teritoriji AP Vojvodine Novi Sad

Foto-ilustracija: Freepik (aleksandarlittlewolf)

O projektima u oblasti energetike koji se realizuju na teritoriji AP Vojvodine, razgovarali su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Nakon sastanka u Pokrajinskoj vladi, ministarka je rekla da su u okviru liste prioritetnih projekata planirane značajne kapitalne investicije na nivou pokrajine, pre svega izgradnja naftovoda Srbija–Mađarska, kojim ćemo diversifikovati pravce snabdevanja sirovom naftom.

Kako je navela, investitor na ovom projektu je „Transnafta”, a Pokrajinska vlada ima značajnu ulogu u fazi kada se priprema planska i tehnička dokumentacija.

,,Razgovarali smo i o izdavanju upotrebne dozvole za preostalih 42.000 metara kubnih skladišta naftnih derivata u Kovinu, kojim ćemo unaprediti sigurnost snabdevanja našeg tržišta. Svedoci smo da cena nafte raste i da energetska kriza nije završena i važno je da povećavamo naše rezerve za slučaj kriznih situacija’’, istakla je ministarka Đedović Handanović.

Pročitajte još:

Takođe, razgovarano je i o projektima unapređenja energetske efikasnosti u javnim objektima, kao i o programu subvencija za građane koje se sprovode u lokalnim samoupravama na teritoriji Vojvodine.

Predsednik Pokrajinske vlade je informisao ministarku o projektima Pokrajinske vlade za povećanje stepena energetske efikasnosti u objektima javne namene na teritoriji AP Vojvodine, vrednim više od tri milijarde dinara, a čija je realizacija započela ove godine.

Ministarka Đedović Handanović razgovarala je i sa gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem o projektima unapređenja energetske efikasnosti u domaćinstvima i javnim zgradama.

Ministarka je navela da je Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata u 21 lokalnoj samoupravi, za šta je obezbeđeno približno 400 miliona dinara.

Foto-ilustracija: Unsplash (Stefan Kostić)

,,Jedan od projekata koji ćemo podržati jeste i energetska sanacija OŠ „Branko Radičević“ u Novom Sadu, gde ukupna investicija iznosi približno 63 miliona dinara. Radovi će početi veoma brzo, odmah nakon izbora izvođača. Pored značajnih ušteda energije, na ovaj način obezbedićemo i bolje uslove za ukupno skoro 700 učenika i zaposlenih’’, rekla je ministarka.

Projektima energetske sanacije javnih zgrada koje sprovodi Ministarstvo biće, između ostalog, obuhvaćene zgrade osnovnih i srednjih škola, vrtića, domova kulture, domova zdravlja, sportskih objekata, kao i unapređenje javnog osvetljenja.

Smanjenje potrošnje energije kao rezultat sprovedenih mera, kao što su zamena vrata i prozora, unapređenje izolacije, zamena kotlova efikasnijim, ugradnja solarnih panela, iznosiće između 30 i 50 odsto.

Na sastanku je bilo reči i o programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, za koji u Novom Sadu vrednost projekta iznosi oko 70 miliona dinara.

,,Očekuje se da Novi Sad uskoro raspiše javni poziv za građane, koji će uz subvencije države i lokalne samouprave da unaprede efikasnost u svojim domovima, troše manje električne energije, gasa, odnosno toplotne energije, i da smanje svoje račune’’, rekla je Đedović Handanović.

Ona je naglasila da su Ministarstvo i Grad Novi Sad u energetsku efikasnost od 2016. godine u tom gradu investirali približno 216 miliona dinara, uključujući javne objekte i subvencije za domaćinstva.

Na sastanku razgovarano je i o pripremama za grejnu sezonu, planovima za modernizaciju sistema daljinskog grejanja u Novom Sadu, koji bi podrazumevao i uvođenje obnovljivih izvora energije, kao i o olakšicama za struju, gas i grejanje koje građani mogu da ostvare sticanjem statusa energetski ugroženih kupaca.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti