SAD napušta Svetsku zdravstvenu organizaciju

Foto-ilustracija: Unsplash (Martin Sanchez)

Nova ekonomija prenosi da je američki predsednik Donald Tramp objavio je da obustavlja saradnju sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i da će Sjedinjene Države preusmeriti sredstva namenjena SZO drugim globalnim zdravstvenim projektima, prenosi nature.com.

Tramp je ponovio optužbe da je SZO previše popustljiva sa Kinom.

Specijalni izaslanik Svetske zdravstvene organizacije za KOVID-19, dr Dejvid Nabaro kaže da je odluka Vašingtona da se povuče iz organizacije „deluje zaista nesretno“ usred pandemije koronavirusa jer Sjedinjene Države predstavljaju „najvažniju zemlju, u smislu o veličini budžeta SZO.“

„Svi svetski lideri, sve svetske nacije moraju zajedno da rade na rešavanju ove pandemije. Povlačenje SAD iz SZO nije ono što je svetu potrebno“, dodao je on.

Zdravstveni stručnjaci veruju da ovaj potez Amerike može imati ozbiljne posledice po svet, koje mogu da variraju od porasta malarije i polia do barijera u protoku informacija o KOVID-19.

Naučna partnerstva širom sveta takođe bi bila oštećena, a Sjedinjene Države mogle bi izgubiti uticaj na globalne zdravstvene inicijative, uključujući one za distribuciju lekova i vakcina za novi koronavirus kada postanu dostupni, kažu istraživači.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti