Amerika u dilemi – proširenje naftnih bušotina ili zaštita divljeg sveta Aljaske

Prema novom planu predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, najveći deo Nacionalnih rezerve nafte, koje obuhvataju ukupno 9,3 miliona hektara, smeštenih na Aljasci, biće otvorene za zakup nafte i gasa. U planu je otvaranje oko 7,5 miliona hektara za zakup, a i preostala površina je u riziku od eksploatacije stvaranjam manjih bušotina.

Foto-ilustracija: Unsplash (Joris Beugels)

Očekuje se da bi na ovaj način bilo moguće proizvesti čak 8,7 milijardi barela nafte i 708 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Međutim, u blizini ovog području nalazi se veliki broj divljih životinja, za koje ovaj prostor predstavlja dom, ali i utočište. Među njima su i grizli medvedi, losovi, vukovi, morski gnjurci i guske. Pored toga, nije daleko ni Nacionalno utočište za divlje životinje Arktika.

Procenjuje se da bi razvoj Aljaske u ovom pravcu izazvao i veće emisije gasova sa efektom staklene bašte, što nimalo ne ide u prilog postizanju ugljenične neutralnosti u okviru borbe protiv klimatskih promena.

Mnoga udruženja za zaštitu životne sredine osudila su ovaj plan, pri čemu je bio izložen kritikama da se radi širenja mreže naftnih buštotina rizikuje opstanak izvanrednog ekosistema i njegova zaštita. Mnogi napominju da je i izolovani Arkitik na koji bi se štetnost povećanih emisija takođe odrazila umnogome pod uticajem globalnog zagrevanja, a ujedno i zagađenja plastikomuns i da je stoga ova zamisao apsolutno neodgovarajuća.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti