Rekordne majske temperature u Grčkoj – iznad 40 stepeni

Foto-ilustracija: Unsplash (Mihail Minkov)

Rekordne maksimalne temperature za maj izemerene su krajem prošle nedelje u nizu automatskih meteoroloških stanica Grčke, preneo je sajt vesti efsyn.gr.

U Sparti je temperatura prešla 40 stepeni Celzijusa, a vruće je bilo i u Livadiji u središnjoj Grčkoj, kao i kod Hanje na Kritu i u Mesiniji na Peloponezu.

Sparta je na listi prva s 40,7 stepeni čime je oboren 12-godišnji rekord, sledi Livadija, s 39,9 (pao 11-godišnji rekord), selo Falasarna, kod Hanje je sledeće s 39,8 stepeni (takođe je pao 11-godišnji rekord).

Na listi se nižu danas izmerene nešto niže temperature od 39 do 36 stepeni, a „najsvežije“ je bilo u planinskom selu Zagora na Pilionu, na 458 metara iznad mora: 35,3 stepena.

Na poluostrvu Atiki, gde je Atina, svež lahor s mora je danas održavao nižu temperaturu u priobalju, ali je nedaleko od obale, unutar Atine, temperatura bila 10-12 stepeni viša, a najviša u naselju Papagu iako je delom šumovito: 38,1 stepen.

Foto-ilustracija: Unsplash (Cristina Gottardi)

Istorijski podaci pokazuju da je u Grčkoj najviša temperatura u maju izmerena u Argosu, na Peloponezu, 13. maja 2017. i iznosila je 40,2 stepena, a slede gradovi u centralnoj Grčkoj Larisa (40 stepeni, 30. maja 1969.) i Lamija (39,6 stepeni, 23. maja 1973).

Metoerološki sajt Meteo.gr navodi da će tokom vikenda biti izuzetno vruće, ponegde u centralnom i južnom delu Grčke i iznad 40 stepeni Celzijusa. Takve temperature biće rekordne za poslednjih nekoliko decenija, kažu meteorolozi.

S obzirom na visoke temperature i da je od petka, 15. maja, dopušteno korišćenje organizovanih javnih plaža ranije zatvorenih zbog pandemije, meteorolozi upozoravaju da je za razliku od pregrejane atmosfere, temperature mora sada uobičajena za maj i iznosi između 18 stepeni i 21 stepen Celzijusa.

Vetar je ovih dana uglavnom slab, navodi Meteo.gr, te i narednih dana nad Grčkom ostaje visoka koncentracija fine žute afričke prašine u atmosferi, zbog koje celog dana sve izgleda žućkasto.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti