Nedovoljan broj radnika za ovogodišnju berbu malina

Iako je do berbe malina ostalo nešto više od mesec dana, u ivanjičkom kraju uveliko brinu kako će organizovati berbu. Da li će uz epidemiju koronavirusa imati dovoljno radnika koji im svake sezone dolaze iz različitih krajeva Srbije?

Foto-ilustracija: Unsplash (Jonathan Mast)

Zbog vanrednog stanja mnogi malinjaci ostali su neobrađeni, pa vlasnici tek sada kose i obavljaju druge radove u zasadima. Radnike za berbu, koji obično dolaze iz Prijepolja, Priboja, Surdulice, Leskovca i drugih gradova ne znaju da li da očekuju.

„Oni će moći da se rasporede, drže odstojanje, ali problem je smeštaj. Ja imam malo dete od dve i po godine, ne znam da li sme da prilazi njima, kad budemo odmarali, kad budemo ručali,… U suštini brinemo za dolazak radnika, da li ćemo smeti uopšte da ih dovedemo za berbu“, kaže Radiša Jakovljević iz Radaljeva kod Ivanjice.

Zato su u malinjacima ovih dana samo članovi domaćinstva, ali bez dodatne radne snage neće moći da ih oberu.

„Koliko god da je teško radniku da ode negde kod nekoga koga ne poznaje, tako je i nama teško da primimo nekoga koga ne znamo u kuću, jer oni su u našoj kući ponašaju i borave kao da su odrasli sa nama i tu nema razlike nikakve“, priča Radomir Miletić, takođe iz Radaljeva.

Za branje crvenih plodova sa dva i po hektara Radovići su prethodnih sezona angažovali i više od 25 radnika. Za Dobrivoja Radovića iz istog sela, veliko je pitanje koga dovesti u svoju porodicu i pomešati sa drugim radnicima.

„Da li treba raditi testove na KOVID-19 i kako to sve odraditi? Može da se desi vrlo lako da se zarazimo svi i cela porodica i svi radnici i sve ovo da propadne“, pitanja su i sumnje koje muče Dobrivoja.

Rod će, procenjuju malinari, ove godine biti 20 odsto manji od prošlogodišnjeg, a računicu bi dodatno mogli da im pokvare jaki vetrovi koji su ovih dana lomili rodne grane, kao i neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine.

Izvor: Radio-televizija Vojvodine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti