Nedostatak sezonskih radnika u poljoprivredi nov izazov za Evropu

Kako piše portal Nova ekonomija, jedan od problema sa kojim se suočavaju evropski poljoprivrednici tokom pandemije koronavirusa je nedostatak sezonskih radnika, zbog ograničenja koje su zemlje Evropske unije preduzele kako bi sprečile širenje zaraze.

Kako piše Euraktiv, Evropska komisija je radi rešavanja ovog problema pozvala zemlje članice da omoguće dolazak stotina hiljada sezonskih radnika za potrebe poljoprivrede i ocenila da i njih treba uvrstiti u grupu ključnih radnika, poput onih u zdravstvu i policiji.

Foto-ilustracija: Unsplash (Dietmar Reichle)

Nemačka je već preduzela korake. Tako je ministarka poljoprivrede Julija Klekner pregovarala sa aviokompanijom Lufthanza o prevozu sezonskih radnika, kojiih je nemačkom prehrambenom sektoru svake godine potrebno oko 286.000.

Takođe, Nemačka je radi berbe voća i povrća olakšala mere ograničenja za sezonske radnike. Ministarstvo poljoprivrede i ministarstvo unutrašnjih poslova usaglasili su se oko omogućavanja ulaska 40.000 sezonskih radnika u zemlju u aprilu, uz dodatnih 40.000 u maju. Kako piše Vašington post, vlasti Nemačke su u akciju žetve špargle, koja u prodavnice obično stiže u drugoj polovini aprila, pozvale i studente i učitelje.

Nemački poljoprivrednici su ranije upozoravali da bi restrikcije kretanja sprečile dolazak hiljada sezonskih radnika, mahom iz istočnih zemalja EU.

U Italiji je gradonačelnik Bergama, jednog od gradova koji je najviše pogođen koronavirusom, pozvao Vladu da ubrza donošenje godišnjeg dekreta koji omogućava sezonskim radnicima iz zemalja van EU da uđu u zemlju, jer su Italiji potrebni i pre početka sezone žetve.

Prema asocijaciji italijanskih farmera Koldireti, više od 370.000 sezonskih radnika dolazi u Italiju svake godine i proizvede više od 25 odsto hrane.

Kao pomoć poljoprivrednicima, Francuska je pozvala sve stanovnike gradova da odu na selo i pomognu u obavljanju radova. „Rad u polju se mora obaviti, a da bi se obavio, potrebna je radna snaga“, rekao je francuski ministar za poljoprivredu Didije Gijom. On je rekao da sada postoji „potreba za nacionalnom solidarnošću, kako bismo svi mogli da jedemo“ i da nedostaje 200 000 radnika. Gijom je pozvao osoblje restorana, hotelske recepcionere, frizere i sve druge koji trenutno ne rade da se prijave za posao na farmama.

Foto-ilustracija: Unsplash (Daniel Fazio)

Britanski farmeri pokrenuli su kampanju „Nahrani naciju“ i pozvali sugrađane da pomognu u sezonskim radovima na poljima, piše list Independent. Poljoprivrednici se nadaju da će oni kuvari, prodavci, konobari i drugi, koji su tokom pandemije ostali bez posla, iskoristiti priliku i baviti se drugim poslom. Kako piše Independent, govori se i da britanska vlada priprema svoju kampanju pod nazivom „Beri za Britaniju“, inspirisanu sličnom akcijom iz vremena Drugog svetskog rata.

Slična inicijativa pokrenuta je u regionu. Hrvatska unija poslodavaca (HUP) pozvala je Vladu što pre angažuje radnu snagu koja zbog epidemije prima novčanu pomoć i sve nezaposlene da obavlja sezonske poljoprivredi po uzoru na druge zemlje EU, piše Poslovni.hr.

„Ovim merama, koje moraju biti brzo usvojene, država bi podstakla domaću proizvodnju i osigurala snabdevanje stanovništva hranom te smanjila pritisak na državni budžet. Usled mogućeg smanjenja proizvodnje u Evropi i otežanog snabdevanja, te zatvaranja nekih zemalja za izvoz, čemu i sada svedočimo, tržište bi moglo biti zakinuto za neke vrste proizvoda i hrane“, rekao je Dalibor Kezele, predsednik HUP-ovog Udruženja prehrambene industrije i poljoprivrede.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti