Počela implementacija projekta primarne selekcije otpada i u podgoričkim parkovima

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković sa saradnicima i ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčieva, obišli su Dečiji park u petak, 15. maja, gde je, postavljanjem korpi za suvu i mokru frakciju, zvanično započeo projekat primarne selekcije otpada i u parkovima.

Zamenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić izrazila je veliko zadovoljstvo što je, nakon prvobitne implementacije, projekat primarne selekcije otpada počeo da se realizuje i u podgoričkim parkovima.

Foto: Glavni grad Podgorica

„Ovo je dan kada smo zvanično započeli projekat primarne selekcije otpada na parkovskoj površini u gradu. Projekat smo započeli tako što smo ovde postavili 24 namenske korpe koje podržavaju projekat primarne selekcije otpada na suvu i mokru frakciju. Nije slučajno što se nalazimo u Dečijem parku zato što je ovo način da delujemo pre svega edukativno na naše najmlađe sugrađane i sigurni smo da ćemo upravo takvim uticajem na najmlađu populaciju, uspeti da ukažemo na značaj svih onih projekata koji imaju za cilj zaštitu životne sredine. Ovo je prava prilika da se zahvalim Ambasadi Republike Bugarske u Podgorici na vrednoj donaciji koja nam je omogućila da postavimo korpe i uopšte podržimo projekat primarne selekcije otpada u glavnom gradu“, istakla je Vujačić.

Zamenica je podsetila da je ovo deo projekta koji je vredan više od 45.000 evra, a na ovoj parkovskoj površini postavljene korpe su vredne više od 8.000 evra.

„To je bio povod da uradimo revitalizaciju kompletne površine Dečijeg parka i neposredne okoline, na čemu dugujemo zahvalnost svim privrednim društvima koja su dala svoj doprinos“, zaključila je Vujačič.

Zamenica gradonačelnika je na kraju, kako najmlađim sugrađanima, tako i njihovim roditeljima i drugim korisnicima parkovskih površina, poželela ugodan boravak u prirodi i uputila apel da čuvaju gradski i parkovski mobilijar.

Ambasadorka Bugarske u Podgorici Meglena Plugčieva je izrazila zadovoljstvo zbog realizacije projekta, ne samo kada su u pitanju kontejneri, već i zbog postavljanja korpi u ovom parku.

„Ovo je važna donacija za Glavni grad koja se tiče zaštite životne sredine, a pogotovo dece. Zadovoljni smo što Bugarska uspeva da pomogne svojom donacijom i što je ovaj prostor dodatno uređen. Želim da pozdravim sve Podgoričane i Crnogorce koji su bili disciplinovani tokom pandemije“, zaključila je Plugčieva.

Foto: Glavni grad Podgorica

Direktor gradske Čistoće Andrija Čađenović je saopštio da je to privredno društvo u sklopu projekata koje Glavni grad uspešno implementira sa Ambasadom Republike Bugarske, a tiče se nabavke komunalne opreme za predselekciju otpada, odnosno podrške primarnoj selekciji optpada, od uštede sredstava uspelo da obezbedi 24 korpe sa duplim uloškom koje su postavljene na prostoru Dečije ulice i Dečijeg parka.

“Ovo je novi vid podrške primarne selekcije otpada i privredno društvo Čistoća će i u narednom periodu nastaviti sa ugradnjom korpi, na predviđenim lokacijama na teritoriji Podgorice”, zaključio je Čađenović.

Gradsko Zelenilo je, takođe, u cilju poboljšanja uslova za boravak sugrađana u Dečijem parku izvršilo niz aktivnosti.

“Izvršeno je orezivanje drveća, podizanje krošnji, vađenje panjeva, popravljene su i ofarbane parkovske klupe, ugrađene su i nove korpe za otpatke, a popravljene su i sprave za igru najmlađih. Pored ovih aktivnosti izvršeno je košenje i grabuljanje travnjaka kao i sadnja sezonskog cveća, čime je boravak u ovom parku značajno prijatniji”, saopštila je direktorka gradskog preduzeća Zelenilo Daca Popović, dodajući da je ovo samo jedna od mnogobrojnih lokacija na kojima je Zelenilo angažovano u cilju stvaranja bezbednijih i lepših uslova za boravak na otvorenom i rekreaciju.

Izvor: Glavni grad Podgorica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti