Uskoro zaštitne barijere duž vodotoka Ribnice radi sprečavanja odlaganja otpada

Foto: Glavni grad Podgorica

Korito reke Ribnice i pored brojnih apela i velikog broja akcija čišćenja, na pojedinim mestima nesavesnim pojedincima i dalje služi za odlaganje otpada.

Radnici “Čistoće” redovno održavaju obale reka, a ovi poslovi su najintenzivniji tokom leta, odnosno u mesecima kada je nivo vode nizak.

Prethodnih par dana radnici su detaljno očistili šetalište od mosta Kapadžića do knjižare Karver i ovaj prostor uredili kako bi građani mogli da provode vreme uz reku.

Imajući u vidu iskustva iz prethodnih godina, kako bi smanjili količinu nepropisno odloženog otpada na obalama tokom letnjih meseci, planirano je da do kraja maja na nekoliko lokacija duž vodotoka Ribnice budu postavljene zaštitne barijere.

Namena ovih barijera, za koje je već urađena specifikacija, biće sprečavanje prodiranja otpada ka obali Morače – Skalinama, a istovremeno će omogućiti da se otpad lakše i brže uklanja.

Vlasti se nadaju da će postići očekivani rezultat, a istovremeno podstaći promene nesavesnog ponašanja pojedinaca, ali i aktivno uključivanje građana u očuvanje gradskih reka, prvenstveno Ribnice i Morače. Takođe, želja je da se na ovaj način ukaže na vrednost reka i doprinese povratku građana prirodi.

Izvor: Glavni grad Podgorica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti