Evropa namerava da prepolovi upotrebu pesticida do 2030.

Evropska komisija namerava da prepolovi upotrebu hemijskih pesticida do kraja ove decenije. Osnovni razlog za zabranu brojnih pesticida jeste zaustavljanje smanjivanja populacije oprašivača. Članice Evropske unije biće u obavezi da do 2030. godine prepolove korišćenje visokorizičnih pesticida. Još uvek, međutim, nije definisano šta se tačno podrazumeva pod visokim rizikom niti na koji način će odluka biti sprovedena.

Foto-ilustracija: Unsplash (Sandy Millar)

Trenutno su u pitanju neobjavljeni i nezvanični radni dokumenti Evropske komisije, a objavljivanje nacrta dokumenta očekuje se 20. maja.

Očekuje se da će ova odluka izazvati kritike mnogih poljoprivrednika iz straha od propadanja useva, ali i onih koji traže postepeno ukidanje hemikalija u poljoprivredi.

Cilj je učiniti poljoprivredu održivijom, ali i sačuvati brojne vrste oprašivača, kojih je tokom godina sve manje. Jedan od ciljeva u nacrtu je i sadnja tri milijarde stabala na teritoriji Evropske unije kako bi se apsorbovala što veća količina ugljen-dioksida i ujedno doprinelo ozelenjavanju gradova.

Prema podacima Evropske agencije za sigurnost hrane koja prati izveštaje pčelara i gubicima u pčelinjim kolonijama, postoji opasnost da, ukoliko se taj trend nastavi, bude ugroženo 76 odsto proizvodnje hrane u Evropi koja zavisi upravo od oprašivanja.

Organizacija za organsku hranu i uzgoj IFOAM predlaže još drastičniju meru – smanjenje sintetičkih pesticida za 80 odsto do 2030. i potpuno ukidanje do 2035.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti