Prvo ekolološko selo budućnosti gradiće se u Švedskoj

Ideja o ekološkom selu nastala je u Silicijumskoj dolini, a prvo takvo koje koristi tehnologiju u službi prirode gradiće se u Švedskoj.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jon Flobrant)

„Nikad nisam težio tome da postanem investitor stambenih zgrada ali sam oduvek imao želju da napravim sela koja su uronjena u prirodu, udaljena od grada i u kojima nema automobila“, kaže Džejms Erlih sa Univerziteta Singularity i osnivač projekta zvanog „ReGen Villages“, čiji je glavni cilj pravljenje ekoloških naselja u kojoj nema rasipanja energije i resursa, a u kojima će ljudi sami proizvoditi hranu za svoje potrebe. Ukoliko se osvrnemo na razvoj naselja kroz istoriju reklo bi se da ovakav tim stambenih sistema nije ništa novo. Tu su pokret „Garden City“ sa kraja 19. veka koju je razvila Elizabet Hauard, zatim „Living City“ od Frenka Lojda Rajta iz šezdesetih godina prošlog veka, a tu su i aktuelni projekti poput šumskih gradova Stefana Boerija u Kini. Povratak prirodi predstavlja utešnu viziju pogleda na budućnost, koja ponekad vodi u utopiju. Danas, kada smo svesni koliko na naše zdravlje utiču zagađene urbane sredine, čini su da su seoska naselja rešenja koja vode ka održivosti i zdravim životnim zajednicama.

Ideja Džejmsa Erliha se zasniva na kombinovanju tehnološke kulture Silicijumske doline, video-igara, hipi kulture i porodičnih farmi. To sve zajedno deluje pomalo kao utopija. Ipak, suština je da su „ReGen Villages“ u osnovi novoosnovana susedstva zasnovana na ideji cirkularne ekonomije. Ova mesta trebalo bi da budu decentralizovana u odnosu na gradove i postanu jedne regenerativne i samoodržive zajednice.

U realizaciji ove ideje pomogle su arhitekte iz studija „White Arkitekter“, koji su za predmetnu lokaciju u Švedskoj osmislili celo jedno selo koje će funkcionisati po ovom principu, piše Domusweb.

Pročitajte više na portalu Gradnja.

Autorka: Anđela Aleksić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti