Kampanja „Samo lagano“ za podizanje svesti o odgovornoj vožnji bicikla u Podgorici

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, zamenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić i sekretarka Sekretarijata za saobraćaj Lazarela Kalezić, predstavili su u subotu, 20. juna, kampanju „Samo lagano“ u okviru projekta „Podgorica na dva točka“, koja će biti još jedan korak napred kada je u pitanju afirmacija alternativih vidova saobraćaja u gradu. Glavni grad je za ovaj projekat do sada izdvojio preko 80.000 evra i na taj način pomogao da više od 800 građana kupe svoje novo prevozno sredstvo. Tema konferencije bili su i novi biciklistički koridori, elektronski registar bicikala koji će sprečiti njihovo otuđivanje, kao i kampanja o bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Foto: Glavni grad Podgorica

Gradonačelnik Vuković je istakao da je na početku svog rada gradska uprava definisala kao cilj modernizaciju Podgorice u svim oblastima, u meri mogućeg, kako bi ona bila nalik razvijenim evropskim gradovima. „Jedna od tema koju smo vrlo ozbiljno i detaljno analizirali u tom kontekstu jeste i način na koji je organizovan saobraćaj u glavnom gradu. Tom problemu smo pristupili krajnje ozbiljno, sistematično i kao razultat toga smo promovisali Plan održive urbane mobilnosti. Zahvaljujući predanom radu mojih kolega Podgorica je prvi grad u regionu koji je dobio jedan ovakav dokument, koji u suštini znači okvir delovanja ove i budućih gradskih uprava u godinama koje su pred nama, sve sa ciljem da se stanje u ovoj oblasti bitno unapredi”, istakao je gradonačelnik, dodajući da taj dokument poklanja posebnu pažnju pitanju biciklizma, odnosno prepoznaje značajan potencijal koji Glavni grad ima za razvoj tog vida transporta. Glavni grad je do sada za ovaj projekat izdvojio 80.000 evra, a Podgorica je zahvaljući tome bogatija za 800 dvotočkaša.

“Podgorica je bogom dana za biciklizam, kako zbog vremenskih uslova, tako i zbog ravnog terena i sigurno devet meseci godišnje možemo da koristimo biciklo kao osnovno sredstvo prevoza, ne rekreativno i sportski, već da automobile kojih je veliki broj na ulicama zamenimo biciklima. Upravo zbog toga smo kreirali novi program “Podgorica na dva točka” i u prvom i drugom ciklusu omogućili da gotovo 250 naših građana ostvari pravo na kupovinu bicikala pod povlašćenim uslovima. Tokom prethodne godine za te potrebe grad je izdvojio 20.000 evra. Ove godine smo nastavili sa tom dobrom praksom i, prepoznajući potencijal električnih trotineta, odlučili da i oni budu uključeni u ovaj poziv. Bili smo vrlo prijatno iznenađeni interesovanjem, pogotovo imajući u vidu uslove koji su vladali u vreme poziva. Na kraju smo imali preko 600 prijava od kojih je najveći broj bio ispravan. Odlučili smo da uprkos finansijskim izazovima sa kojima se suočavamo, svim zainteresovanima izađemo u susret. Tako da će ukupan iznos podrške u ovom ciklusu umesto 20.000 iznositi 60.000 evra, a to je 80.000 od početka realizacije programa. Zahvaljujući tome za manje od godinu dana na ulicama Podgorice imamo više od 800 dvotočkaša”, zaključio je Vuković.

Zamenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić je istakla da je za novu kampanju u okviru projekta „Podgorica na dva točka“ pripremljen poseban priručnik koji ima za cilj da podigne svest o značaju bezbednosti biciklista kao ravnopravnih učesnika u saobraćaju.

„Biciklizam nije samo rekreativna aktivnost, jer su biciklisti ravnopravni učesnici u saobraćaju, a to znači da im pripadaju sva ona prava i obaveze kada je u pitanju njihovo aktivno učešće u saobraćaju. U okviru novog priručnika se nalaze sve napomene koje se nalaze i u Zakonu o bezbednosti saobraćaja, a koje će podsetiti bicikliste šta su njihova prava, ali i kojih se pravila moraju pridržavati u saobraćaju“, istakla je Vujačić.

Ona je takođe podsetila i na loše navike određenog broja biciklista tokom vožnje bicikala kada ne koriste zaštitnu opremu, ne voze adekvatnom brzinom, ili ne poštuju odnos prema drugim učesnicima u saobraćaju. Upravo zbog toga je Glavni grad pokrenuo i novu kampanju pod nazivom „Samo lagano“. Ona je kreirana na način da ukaže na dosadašnje loše navike i prakse, ali i da ohrabri i podstakne sve učesnike u saobraćaju da te navike menjaju u pozitivnom smeru, a sve u cilju povećanja njihove bezbednosti.

Foto: Glavni grad Podgorica

„Centar za informacioni sistem Glavnog grada je kreirao i elektronski registar koji je jednostavan za upotrebu, a posredstvom kojeg građani mogu registrovati svog dvotočkaša posjetom sajta MojeBiciklo.me, kako bi zajedno na adekvatavan način odgovorili na još jedan od izazova sa kojima su se u prethodnom periodu suočavali biciklisiti u Podgorici, a to je otuđivanje bicikala“, zaključila je zamenica gradončelnika Vujačić.

Sekretarka Sekretarijata za saobraćaj, Lazarela Kalezić čestitala je svim dobitnicima subvencija na odvažnosti da se odluče za ovaj vid transporta i da na taj način doprinesu razvoju održive urbane mobilnosti.

”Tražili smo nova saobraćajna rešenja i spustili smo trase za bicikliste na kolovoze, želeći najpre da na taj način izvršimo pritisak na one koji za obavljanje svojih svakodnevnih obaveza koriste četvorotočkaše i da relaksiramo svakodnevno putovanje naših građana. Postavili smo piktograme na određenim trasama na teritoriji glavnog grada i trenutno smo u fazi postavljanja vertikalne signalizacije, a sve u cilju da druge učesnike u saobraćaju upozorimo da biciklisti jesu deo saobraćajne porodice, to jest učesnici koji mogu sa pravom da koriste naše ulice“, istakla je Kalezić. Ona je naglasila da je Sekretarijat za saobraćaj uradio pilot projekat, vezan za ulice Ilija Plamenca i 27. marta, i u skladu sa tim dokumentom definisao je da jedna traka bude potpuno rezervisana za biciklistički koridor, a da preostale tri trake budu definisane za korisnike vozila. “Razmatramo da i neke druge ulice upravo na isti način definišemo, tako da intenzivno radimo na idejnom rešenju kada je u pitanju Ulica slobode, a razmatramo i ulice Ivana Milutinovića, Bratstva i jedinstva, Kralja Nikole i deo Bulevara Svetog Petra Cetinjskog. Vrlo je važno studiozno raditi na tim rešenjima, a najvažnija je bezbednost svih učesnika u saobraćaju”, saopštila je sekretarka Kalezić. Ona je podsetila da je Glavni grad, u želji da afirmiše korišćenje ovog vida transporta, obeležavanjem Evropske nedelje mobilnosti postavio parking mesta za bicikle ispred tri gradske institucije. “Nastavljamo sa tim projektom i nameravamo da u narednom periodu postavimo parkinge za bicikla ispred svih institucija Glavnog grada”, zaključila je sekretraka za saobraćaj i najavila da je Glavni grad započeo aktivnosti na izradi Strategije biciklizma, što je jedna od mera koja je definisana Planom održive urbane mobilnosti.

Izvor: Glavni grad Podgorica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti