Prve isporuke gasa iz Bugarske očekuju se 2020.

Foto-ilustracija: Pixabay

Sa apsolutnom sigurnošću možemo da kažemo da će bugarska strana da završi projekat neophodan za snabdevanje Srbije gasom i da će Srbija moći da očekuje isporuke gasa iz ovog pravca tokom 2020. godine, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić prilikom obilaska početka radova na izgradnji dela gasovoda u Bugarskoj, ka Srbiji.

Ministarstvo je saopštilo da je Antić sa predsednikom bugarske vlade Bojkom Borisovim i ministarkom energetike Temenuškom Petkovom, obišao radove na teritoriji opština Iskar, Kneža i Orjahovo, koji predstavljaju početak izgradnje dela gasovoda prema Srbiji, odnosno do bugarsko-srpske granice.

„Srbija vrlo intezivno radi svoju deonicu, mi ćemo linijski deo gasovoda završiti do kraja ove godine. Očekujemo i da će bugarska strana svoje radove završiti u prvoj polovini 2020., iako imaju malo kašnjenje, ali za nas je ključno da će oni brzo i intenzivno raditi deonicu do Srbije“, istakao je Antić.

Ministar je rekao da je ovo izuzetno značajan dan za projekat izgradnje Turskog toka, koji treba da obezbedi, pre svega, povezivanje tog gasovoda preko Bugarske sa Srbijom.

„Drago mi je što mogu da konstatujem da je ovo znak, da je koordinacija aktivnosti koje će u svim scenarijima obezbediti snabdevanje gasom Srbije, Bugarske i Mađarske, dala sjajne rezultate“, naglasio je on i dodao da je to potvrda da sve tri vlade stavljaju akcenat na energetsku bezbednost i sigurnost snabdevanja, iz koje proizilazi čvrsta saradnja u oblasti energetike.

On je ocenio da Magistralni gasovod kroz Srbiju od bugarske do mađarske granice, predstavlja ogroman potencijal koji će Srbiju učiniti tranzitnom zemljom.

Foto-ilustracija: Unsplash (Christopher Rusev)

„Nema dileme da sve države koje se nalaze na trasi budućeg gasovoda, sprovode aktivnosti u skladu sa planom, i to će nam omogućiti da ozbiljno planiramo buduće energetske projekte“, kazao je Antić.

Sa mađarskim ministrom Peterom Sijartom ministar Antić je u junu potpisao sporazum koji će rezultirati spajanjem dva magistralna gasovoda. Tako je definisan čitav set aktivnosti koji će omogućiti da se ta interkonekcija izgradi i stavi u funkciju.

Bugarska, Srbija i Mađarska intenzivno rade na izgradnji gasovoda, i iz Bugarske šalju jasnu poruku – nastavak Turskog toka je neophodan za energetsku bezbednost regiona, istakao je Antić i ocenio da su odnosi tri zemlje na visokom političkom nivou – prijateljski, partnerski i bazirani na međusobnom uvažavanju.

„Siguran sam da će Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, održati kontinuitet daljeg jačanja političkih i ekonomskih odnosa i saradnje u energetskoj sferi, u interesu i na opšte zadovoljstvo nas i naših naroda“, zaključio je Antić.

Radove u Bugarskoj su obišli i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske Tamaš Mencer, predstavnici gasnih kompanija „Bulgartransgasa“ i turskog „Botaša“, ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović i generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti