Počelo punjenje Turskog toka gasom

Foto-ilustracija: Pixabay

Počelo je punjenje prirodnim gasom prvog kraka gasovoda Turski tok, saopštila je kompanija Južni tok transport, ogranak ruskog giganta Gazproma.

U saopštenju se ističe da je to završni korak ka puštanju gasovoda u rad što je inicirano nakon što su oba kraka Turskog toka dobila sertifikat.

„Punjenje gasovodnog sistema gasom je značajan korak ka faktičkom početku isporuka tog energenta Turskoj i jugoističnoj Evropi preko novog sistema morskih gasovoda. Komercijalna eksploatacija gasovoda trebalo bi prema planu da počne do kraja 2019. godine“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će punjenje drugog kraka Turskog toka gasom početi nakon što punjenje prvog bude završeno, prenosi „Tass“.

„Građevinski radovi na prijemnom terminalu u Turskoj trenutno su u poslednjoj fazi. Turski operater za prenos gasa BOTAS paralelno radi na izgradnji prvog kopnenog cevovoda kojim će se Turski tok povezati s turskom gasovodnom mrežom“, dodaje se u saopštenju.

Turski tok je gasovod koji vodi od Rusije južno od Crnog mora ka evropskom delu Turske i dalje do granice sa Grčkom, zaobilazeći Ukrajinu, podseća „Tass“.

Prvi krak je namijenjen Turskoj, dok će drugi gasom snabdevati zemlje jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju. Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Predviđeno je i da se BiH, odnosno njen entitet Republika Srpska uključi u ovaj projekat.

Izvor: Energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti