Osijek dobio nova reciklažna dvorišta

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike

Ministar zaštite okoline i energetike dr sc. Tomislav Ćorić prisustvovao je u petak, 18. oktobra, otvaranju dva nova reciklažna dvorišta na području Grada Osijeka. Izgradnja reciklažnih dvorišta Gornji grad i Retfala ostvarena je kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija (OPKK), a od ukupne vrednosti ta dva projekata u iznosu od 7.952.274,00 kuna (1.068.050 evra) EU sredstva učestvuju sa 85 odsto, dok preostali deo sufinansira Grad Osijek.

Odluke o finansiranju projekata i Ugovori o dodeli bespovratnih sredstava potpisani su 2018. godine, a završetak projekata se očekuje u aprilu 2020. godine.

Grad Osijek ulaže značajne napore u poboljšanje sistema upravljanja otpadom, a ministar je tokom svečanog otvaranja novih reciklažnih dvorišta istakao kako „ovaj infrastrukturni projekat predstavlja jednu malu pobedu u borbi s otpadom, kako Grada Osijeka, tako i Republike Hrvatske.“.

Osim postavljanja reciklažnih dvorišta, ovim projektima će se osigurati i nabavka potrebne opreme i organizacija informativno-obrazovne aktivnosti i aktivnosti promocije i vidljivosti vezane za korištenje reciklažnog dvorišta i pravilnog odvajanja otpada. „Drago mi je da Grad Osijek prepoznaje i ulaganja u obrazovno-edukativne aktivnosti. To je potvrda da su Osiječani sve informisaniji o važnosti odvajanja otpada i očuvanja okoline. Osijek je svetli primer i siguran sam da i ostali veliki gradovi mogu iskoračiti u ovom smeru“ kazao je Ćorić.

Osiječki zamenik gradonačelnika Boris Piližota istakao je kako je Grad Osijek prvi u Hrvatskoj doneo Plan upravljanja otpadom i za ove projekte uspešno povukao 85 odsto sredstava iz EU fondova. Ujedno je naglasio da su ispunjeni svi preduslovi za ispunjenje evropskih standarda, ali i da Osiječane čeka još posla.

U navedene dve osiječke gradske četvrti uslugom organizovanog sakupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada obuhvaćeno je ukupno 11.410 domaćinstava, odnosno 30.643 stanovnika. Nova reciklažna dvorišta savremeno su opremljena, pokrivena i bolje osvetljena, a podrazumevaju 48 vrsta otpada – uključujući i onaj opasan za okolinu, poput lekova, baterija i ulja. Novootvorena reciklažna dvorišta pokriće potrebe i drugih gradskih četvrti (susedne Gradska četvrt, Industrijska četvrt i Mesni odbor Višnjevac obuhvataju dodatnih 4.417 domaćinstava, odnosno 13.632 stanovnika), kao i potrebe pokrajinskih delova ostalih mesnih odbora i gradskih četvrti Grada Osijeka.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti