Predstavljanjen projekat Transbalkanski koridor

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Projekat Transbalkanski koridor predstavljen je u „Elektromreži Srbije“. Predstavljanju su prisustvovali Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike i Oliver Varhelji, Evropski komesar za susedstvo i proširenje.

Posle kratke prezentacije, ministarka Đedović imala je bilateralni sastanak sa komesarom Varhiljijem.

“Srbiji je potrebna snažna elektromreža kako bismo imali veći udeo obnovljivih izvora energije i smanjili emisiju štetnih gasova, ali nam je takođe važno i da se snažno povežemo sa susedima, kako bismo mogli da razmenjujemo više električne energije, nadam se i izvozimo, jer planiramo značajno podizanje proizvodnih kapaciteta”, poručila je Đedović. 

Ministarka je zahvalila Evropskoj uniji na podršci projektu Transbalkanskog koridora i izrazila nadu da će uskoro stići i 165 miliona evra budžetske podrške, imajući u vidu velika izdvajanja za energetiku.

“Prošlog meseca država je za uvoz struje izdvojila 40 miliona evra, očekujemo da to ovog meseca bude 50 miliona, a u januaru još više”, navela je Đedović, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Komesar Varhelji je istakao da je ovih dana svima na umu energetika i da će Transbalkanski koridori doprineti da i Srbija i Evropska unija imaju veću energetsku sigurnost, ali da će u isto vreme ubrzati trgovinu električnom energijom. 

““Ovaj strujni kabl“ ili autoput osnova je za zelenu ekonomiju, jer će se struja sve više dobijati iz obnovljivih izvora energije, ne samo gasa”, poručio je Varhelji. 

Ministarka je navela i da je „Elektromreža Srbije“ do sada uradila odličan posao, da se Srbija već povezala sa Rumunijom, te da nastavljamo povezivanje sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Takođe, dodala je i da na projektu Transblakansi koridor imamo i podršku Savezne Republike Nemačke i Nemačke razvojne banke. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti