Vujović: Toplana na biomasu značajna za čistiji vazduh u Gornjem Milanovcu

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Otvaranju nove toplane na biomasu i gas u Gornjem Milanovcu, koja će omogućiti efikasnije grejanje i čistiji vazduh u toj opštini, prisustvovali su ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i predsednik opštine Dejan Kovačević.

Tom prilikom ministarka je rekla da će puštanjem u rad nove toplane, mazut biti isključen iz upotrebe, a da će se koristiti biomasa kao ekološki prihvatljiviji energent sa nultom emisijom sumpor – dioksida, dok će emisija praškastih materija biće znatno ispod dozvoljenih vrednosti.

,,Ovakvi projekti doprinose unapređenju stanja životne sredine, smanjenju potrošnje i povećanju udela obnovljivih izvora u proizvodnji toplotne energije, što je cilj kojem težimo’’, rekla je ministarka, zahvalivši opštinskom rukovodstvu, privatnom partneru, javno-komunalnom preduzeću i radnicima na učešću u realizaciji ovog važnog projekta.

Pročitajte još:

Ministarka Vujović podsetila je da je zamajac zelenih investicija širom zemlje pokrenut pre dve godine kada je Vlada Republike Srbije ekologiju i zaštitu životne sredine označila kao jedan od ključnih prioriteta.

Obilaskom radova na izgradnji kanalizacione mreže u naselju Velereč, ministarka je istakla da je država obezbedila velika sredstva za izgradnju nedostajuće komunalne infrastrukture u Gornjem Milanovcu.

,,Investicija omogućava pokrivenost opštine kanalizacionom mrežom od 80 odsto, što jeste evropski standard koji želimo da ostvarimo’’, rekla je ministarka i dodala da se radovi izvode na više lokacija u toj opštini, a biće nastavljeni i naredne godine.

Prema njenim rečima, uz podršku resornog ministarstva ove godine uklonjeno i preostalih 28 divljih deponija, koje su evidentirane na teritoriji Gornjeg Milanovca i da je to prva opština bez divljih deponija.

,,Ovakvim projektima i rezultatima menjamo ekološku sliku ove opštine i unapređujemo kvalitet života ljudi. Opština Gornji Milanovac pokazala se kao pouzdan partner u implementaciji projekata od značaja za podizanje standarda zaštite životne sredine i nesumnjivo ćemo nastaviti uspešnu saradnju za dobrobit građana i u budućnosti’’, zaključila je ministarka Vujović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti