Potpisan ugovor o nabavci opreme za HE “Dabar” vredan 30 miliona evra

Foto: Promo

Sporazum o nabavci oprema za Hidroelektranu “Dabar”, vredan 30 miliona evra, potpisali su Borko Torbica, izvršni potpredsednik Uprave Elnos Grupe i Rajnold Šnajder, glavni operativni direktor u kompaniji Voith Hydro.

Potpisivanju dokumenta koji podrazumeva nabavku najsavremenijih turbina i generatora prisustvovali su Radovan Višković, predsednik Vlade Republike Srpske i Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva.

Ugovorom o saradnji je potvrđeno da će kompanije Elnos BL i Voith Hydro zajedno kao partneri učestvovati u ugovoru sa kompanijom China Gezhouba Group Corporation (CGGC) koja je glavni izvođač projekta izgradnje HE “Dabar”.

“Elnos Grupa i kompanija Voth Hydro imaju dugogodišnju uspešnu saradnju koja je do sada krunisana nizom realizovanih projekata u oblasti hidroenergije. Uvereni smo da će naš novi zajednički angažman u okviru izgradnje HE “Dabar” biti inženjerski i profesionalni iskorak koji će dati poseban pečat budućoj realizaciji ovog projekta”, rekao je Borko Torbica, navodi se u saopštenju.

“HE “Dabar” je prvi grinfild projekat u oblasti hidroelektrana koji se realizuje u BiH nakon nekoliko decenija. On je pokazatelj velikog hidro potencijala regije i obezbeđuje svoj udeo u proizvodnji električne energije bez CO2. Projekat je još jedna važna prekretnica za Voith Hydro i predstavlja nastavak dugotrajnog uspešnog poslovnog partnerstva“, istakao je Šnajder.

HE “Dabar” biće završena za najkasnije pet godina, ukupne snage 160 megavata i reč je o prvom velikom energetskom projektu na prostoru bivše Jugoslavije u poslednjih 30 godina.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti