Republika Srpska pokrenula inicijativu za ukidanje PDV-a na uvoz električnih vozila

Foto-ilustracija: Unsplash (Marc Heckner)

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske uputilo je Upravi za indirektno oporezivanje BiH inicijativu za izmenu Zakona o porezu na dodatu vrednost u delu koji se odnosi na oporezivanje novih motornih vozila.

Ministarstvo je ovom inicijativom predložilo uvođenje oslobađanja od plaćanja poreza na dodatu vrednost na uvoz električnih automobila.

Time su nastavljene aktivnosti započete donošenjem Zakona o električnoj energiji, kojim je Republika Srpska prva u BiH definisala pitanje upotrebe električnih vozila.

„Sve razvijene zemlje zapadne Evrope su snažno krenule u promovisanje korišćenja električne energije u sektoru transporta, u cilju smanjenja emisije štetnih gasova i zaštite životne sredine. U većini evropskih zemalja primenjuju se različite vrste poreskih i drugih podsticajnih mera u ovoj oblasti. Mi želimo da damo svoj doprinos, jer se značajnije povećanje broja električnih automobila ne može očekivati ukoliko se ne preduzmu podsticajne mere i ne uvedu određene olakšice za njihovu nabavku i korišćenje. Iz tog razloga smo podneli ovu inicijativu i očekujemo da će ona biti uvažena“, naglasio je ministar Đokić.

Podsećamo da je u oktobru mesecu, na inicijativu Ministarstva, održan sastanak sa uvoznicima hibridnih električnih vozila i proizvođačima delova za ova vozila. Na sastanku je zaključeno da rešavanjem ovog pitanja, i stvaranjem preduslova za veće korišćenje električnih vozila, treba da se bave brojne institucije i organi u Srpskoj kao i da ovu oblast treba zakonski detaljnije urediti i kontinuirano raditi na povećanju svesti o značaju korišćenja ovih vozila.

„Procesi evropskih integracija i prihvaćene međunarodne obaveze BiH u sektoru smanjenja emisija gasova, kao i odgovoran odnos prema zdravlju našeg stanovništva i životnoj sredini nameću potrebu za delovanjem u ovom pravcu, kao i za što većim korišćenjem obnovljivih izvora energije, što je i opšte opredeljenje naše Vlade“, zaključio je ministar Đokić.

U BiH trenutno ne postoji veći broj električnih vozila kao ni podsticaji za kupovinu i korišćenje istih. Postoji manji broj električnih vozila kao i određeni broj hibridnih električnih vozila koja se ne pune iz elektroenergetske mreže. Do sada je u rad pušteno svega oko 30 punjača za ova vozila.

Izvor: Vlada Republike Srpske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti