Vebinar „Naša energetska rešenja – solarni punjač“

Foto: Energetski portal (Promo)

U sklopu Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH (klimatizaciji, grejanju i hlađenju) jedan od učesnika bio je i Energetski portal.

Na vebinaru „Naša energetska rešenja -solarni punjač“ o solarnim punjačima pričao je Miloš Kostić iz kompanije CEEFOR.

„Da bismo uspeli da uhvatimo korak sa vremenom i podstaknrmo razvoj elektromobilnosti u Srbiji, neophodno je upoznati javnost sa prednostima ugradnje električnih punjača za elektrovozila“, zrekao je na početku Kostić.

Tokom vebinara učesnici su mogli da čuju sve o napajanju elektropunjača pomoću obnovljivih izvora energije (OIE), kao i o potrebi smanjenja zagađenja vazduha koja se postiže  većim korišćenjem električnih vozila, a za čije masovno korišćenje je potrebna dobro razvijena mreža elektropunjača. Odličan primer spoja elektromobilnosti i primene OIE predstavlja solarni punjač.

Na vebinaru je bilo reči i o tome koje sve prednosti solarni punjač donosi poslovanju kompanija i u kom pravcu se može podstaći njen dalji razvoj poslovanja, a predstavljen je i sistem za naplatu korišćenja mesta za punjenje elektrovozila charge&GO. Kostić se dotakao i tema kako osigurati svoje poslovanje tako da odoli vremenu u kom nas očekuju značajne promene u sektoru saobraćaja, ali i kako uvećati vrednost objekta ili usluge u ponudi i na koji način razviti sopstveni biznis u oblasti elektromobilnosti.

Projektovanjem solarnih elektranavetroelektranabiogasnih elektrana i hidroelektrana, Kostićeva kompanija CEEFOR je energetski miks Srbije i regiona „obogatila” sa više od 100 čistih megavata i pozicionirala se kao predvodnik zaokreta od fosilnih goriva na našem tržištu.

Kompanija CEEFOR osnovana je 2010. godine u Beogradu. Klijentima na raspolaganju stoji (razno)vrstan i uigran tim sa više od 30 stručnjaka sa dugogodišnjim radnim iskustvom – od mašinskih, elektro i građevinskih inženjera, preko inženjera tehnologije, arhitekture, saobraćaja i zaštite od požara, do ekonomskih i finansijskih stručnjaka, prevodilaca i filologa.

Foto: MT-KOMEX

Kostić je naglasio koliko je važno posvetiti se klimatski neutralnom svetu, zaštiti planetu, a zatim i podsetio na cilj Ujedinjenih nacija da se do 2050. godine postigne nulta emisija štetnih gasova sa efektom staklene bašte. Glavni problem za postizanje ovog cilja je što su energetski i ekološki problemi neuravnoteženi.

„Zašto je važno primeniti obnovljive izvore energije? Na taj način se najbolje ostvaruje nezavisnost od isporučilaca energije. Mere finansijske podrške od strane države uvedene su još 2009. godine, a potom nastavljene 2013. i 2016. godine kada su i do produžene do 2020. godine. U svakom trenutku se očekuje nastavak podrške od strane države u svim vidovima obnovljivih izvora energije“, objasnio je Kostić.

On je na samom kraju dodao i da je porast cene električne energije konstantan već dugi niz godina i očekuje se dalji rast u finalnoj potrošnji, što je još jedan od razloga za prelazak na OIE.

Ukoliko Vas je neka od ovih tema zainteresovala, za sve dodatne informacije možete se obratiti inženjerima iz kompanija CEEFOR i MT-KOMEX.

Energetski portal

Ovaj članak je nastao uz podršku Evropske Unije u okviru Inicijative EU4Energy. 

Za objavljeni sadržaj je isključivo odgovorna kompanija CEEFOR – Centar za energetsku efikasnost i održivi razvoj, a članak ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti