Energetski giganti u trci za projekat HE Čebren

Foto ilustracija: Pexels

Deset velikih svetskih kompanija iz oblasti energetike i građevine predalo je ponude u fazi pretkvalifikacije za projekat Čebrena, odnosno za koncesiju za upotrebu vode za proizvodnju električne energije iz hidroelektrane na Crnoj reci.

Komisija koju je Vlada formirala, u narednom periodu proceniće pristigle prijave i da li ispunjavaju zahteve tenderske dokumentacije.

Kvalifikovani ponuđači biće pozvani u drugoj fazi, u kojoj će moći da predaju kompletne ponude za projekat i za svoje učešće u javno-privatnom partnerstvu sa državnim preduzećem Elektrani na Severna Makedonija (ESM) za izgradnju ovog energetskog objekta.

Komisija zadužena za tender Čebrena otvorila je pristigle ponude za kvalifikaciju i utvrdila da se prijavilo deset kompanija.

Među ponuđačima su turski konzorcijumi ENKA-Kolin i Özaltın – Yapı Merkezi, kineske kompanije Gezhouba i Power Construction Corp. of China (PowerChina), zatim francuski Eiffage i austrijska grupa Waterlu-Andritz-Norconsult.

Foto-ilustracija: Pixabay

Prijavili su poslali i EDF iz Francuske i konzorcijum EVN-a i Verbunda iz Austrije, kao i italijanski Webuild, konzorcijumi kompanija Cobra i Cobra Hidraulika iz Španije, Public Power Corp. (PPC ili DEI) i Archirodon iz Grčke.

Vlada Severne Makedonije, preko ESM-a, angažovaće savetnika za transakcije koji treba da pripremi tendersku dokumentaciju za drugu fazu.

Vrednost investicije se procenjuje između 500 i 600 miliona evra, a hidroelektrana će imati instalirani kapacitet od 333 MW ili 458 MW.

Predviđa se godišnja proizvodnja između jednog i 1,2 teravat-sata, u poređenju s ESM-ovim sadašnjim učinkom od četiri teravat-sata. Sve ovo će doprineti smanjenju emisija ugljen-dioksida od 913.000 tona.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti