Pokrenut disciplinski postupak zbog izdavanja dozvola za mini hidroeletrane Buna 1 i 2

Foto-ilustracija: Unsplash (Timothy Eberly)

Ministarstvo okoline i turizma Federacije Bosne i Hercegovine pokrenulo je proceduru utvrđivanja odgovornosti nadležnih koji su izdali ekološku dozvolu za izgradnju mini hidroelektrana Buna 1 i Buna 2.

Ministarstvo je dužno da to uradi nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu poništio ekološku dozvolu izdatu za izgradnju hidrocentrala Buna 1 i Buna 2. Dozvola je poništena zato što su uočeni propusti prilikom izdavanja.

“Federalno ministarstvo okoline i turizma, kao i resorna ministarka Edita Đapo protiv su nekontrolisane i masovne izgradnje mini hidrocentrala, jer one uništavaju rekeMeđutim, Ministarstvo je dužno razmotriti svaki zahtev koji dobije za izdavanje ekološke dozvole“, ističe se u saopštenju.

Taj postupak vode stručne službe i dužne su da ga sprovode u skladu sa zakonima za šta snose i odgovornost.

U navedenom slučaju nadležni sud je utvrdio da postupak nije vođen u skladu sa zakonom, te je Ministarstvo na osnovu toga pokrenulo proceduru utvrđivanja odgovornosti zbog nanesene štete i narušavanja ugleda institucija i državne službe.

“Federalno ministarstvo okoline i turizma zahvaljuje nevladinim organizacijama i aktivistima čiji rad izuzetno cenimo i sa kojima imamo stalnu saradnju. Oni su naši partneri u zajedničkoj borbi za očuvanje životne sredine, prirodnog i kulturno-istorijskog nasleđa naše države“, navodi se u saopštenju.

Izvor: bljesak.info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti