Tužba zbog izgradnje MHE u Kalinoviku bez procene o uticaju na životnu sredinu

Centar za životnu sredinu podneo je tužbu zbog Rešenja Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kojim se zaključuje da investitor izgradnje male hidroeletrane „Hotovlje“ na Vrhovinskoj rijeci u Kalinoviku nije obavezan da sprovede procenu o uticaju na životnu sredinu.

Foto: Wikipedia/Martin Brož

Bez procene uticaja na životnu sredinu hidroenergetskog postrojenja MHE „Hotovlje“, iz Centra kažu da je teško predvideti realnu štetu koja bi nastupila izgradnjom i korišćenjem ove hidroelektrane.

“Planirana lokacija nalazi se u posebno krhkom ekosistemu vodotoka gornje Neretve, za koji je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske u svom mišljenju konstatovao da je isti još ranije planiran za zaštitu u kategoriji ‘Područja upravljanja staništem’, te je izuzetno važan za očuvanje”, istakao je Redžib Skomorac, asistent na programu Energija i klimatske promene u Centru za životnu sredinu, prenosi Klix.

Kako navode iz „Aarhus centra“ u Bosni i Hercegovini, samo Rešenje sadrži niz nelogičnosti.

“Iako je planirana MHE locirana u nenaseljenom području, te predstavlja postrojenje koje je tek nešto ispod praga za obavezno sprovođenje studije uticaja, ipak smatramo da nije legitimno očekivati da će imati zanemariv uticaj na životnu sredinu. Mnogi investitori u hidroelektrane instalisane snage ispod jednog megavata su dobili rešenja ovog ministarstva da su dužni da izradie studiju uticaja, pa zašto ne i ovaj?”, postavlja pitanje Nina Kreševljaković, pravna savetnica Udruženja „Aarhus centar“ u BiH.

Tužba se poziva na relevantne pravilnike, odredbe koje jasno uređuju izuzetke u kojima se studija uticaja mora sprovesti bez obzira na veličinu postrojenja.

Izvor: Energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti