Evropa – vrtoglav rast cena osnovnih životnih namirnica

Foto-ilustracija: Pixabay

Amerika, Evropska unija i njihovi saveznici sve više pooštravaju sankcije prema Rusiji. Istovremeno, evropske zemlje pokušavaju da pronađu rešenja kojim bi smanjile zavisnost od ruskih proizvoda, pre svega nafte i gasa. U tom vrtlogu najgore prolaze potrošači. Poskupljuju energenti, a zbog njih i ostali proizvodi – osnovne životne namirnice.

Poslednje dve nedelje cene goriva na evropskim pumpama beleže rekordne vrednosti. Litar benzina u Nemačkoj, Italiji, Belgiji, Grčkoj košta od 2,2 do 2,5 evra, čime je probijena psihološka granica od dva evra. 

Na pumpama u Londonu cene goriva su pale u poslednja 24 sata, pred put premijera Borisa Džonsona u Saudijsku Arabiju. Benzin košta od 1,45 do 1,63 funte, pa se tamo gde je jeftinije stvaraju redovi.

„Pesimistični analitičari očekuju da cena raste do dve i po funte za benzin i čak tri funte za dizel. Inflacija iznosi 5,6 odsto i nadmašuje rast plata, a ekonomisti predviđaju da će inflacija do leta dostići sedam odsto, a zatim početi da pada. Proizvođači hrane se ne slažu sa ovom ocenom“, kaže Ivana Miloradović, dopisnica RTS-a iz Velike Britanije.

Giros čak četiri evra

Grke talas poskupljenja zapljuskuje još od prošle godine. Računi za struju su im veći čak pet puta, a posledice sukoba u Ukrajini odrazile su se na cene osnovnih životnih namirnica i tradicionalnih specijaliteta. Giros je u nekim gradovima poskupeo za više od 40 odsto, pa košta čak četiri evra.

„Prema izveštaju organizacije za kontrolu tržišta pri Ministarstvu finansija kupovna cena jagnjetine na veliko poslednjih dana porasla je za 30, a junetine za 10 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine, što samo znači da će se trend povećanja cena nastaviti“, naglašava Ivana Apostolu, dopisnica RTS-a iz Grčke.

U Italiji poskupeli ulje, brašno, ali i struja 

Italijane je vest o sukobu u Ukrajini podsetila na početak pandemije, pa su mnogi u prvi mah kupovali zalihe. Poskupeli su ulje, brašno, hleb.

Foto-ilustracija: Unsplash (Ronaldo de Oliveira)

Hleb u ovom momentu ima dosta različitu cenu. U nekim gradovima košta čak i devet evra za kilogram, u Napulju je dva. Ja sam primetila poskupljenje svega, čak i onoga o čemu se ne priča. Meni lično je prošlog meseca došla struja 250 evra, to nije račun na koji sam ja navikla, jer je do sada bio oko 90 evra“, kaže Sanja Lučić, dopisnica RTS-a iz Italije.

U Nemačkoj očekuju najveće poskupljenje testenine 

Praznih rafova za sada nema u Nemačkoj, osim kada je reč o suncokretovom ulju.

„Suncokretovo ulje košta sada oko 2,5 evra i to za flašu od 750 mililitara. Procene ovdašnjih analitičara je da će najviše ubuduće da poskupe testenine, inače, omiljene među Nemcima i da bi njihova cena mogla da se utrostruči“, ističe Nenad Radičević, dopisnik RTS-a iz Nemačke.

Krompirići u Belgiji skuplji 30 do 50 odsto 

U Belgiji su prodavnice, za sada, uredno snabdevene, ali se i tu cenovnici češće menjaju.

„Za Belgijance je uvek važno koja je cena paketa krompirića. To je poraslo 30 do 50 posto i to je indikator osnovnih životnih namirnica. I ono o čemu se govori je nestašica suncokretovog ulja“, kazao je Dušan Gajić, dopisnik RTS-a iz Belgije.

U Austriji poskupljuju hotelske usluge 

Visoke cene energenata povećavaju i troškove u ugostiteljstvu. Tako iz Austrije stižu najave poskupljenja hotelskih usluga za 10 do 15 odsto.

Da bi ublažile negativne posledice po ekonomiju i standard građana, vlade evropskih zemalja preduzimaju različite mere. U Belgiji je PDV na struju i gas smanjen sa 21 na šest posto, a obezbeđena je i jednokratna pomoć za one koji se greju na mazut. Mere racionalizacije i pomoći privredi i domaćinstvima u narednim danima najavljuju i u Grčkoj i Italiji.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti