Zlatna medalja na Fieragricoli hibridnom traktoru Antonio Carraro

Foto: Antonio Carraro S.p.A.

Pobednici četvrtog izdanja „Italijanske poljoprivredne inovacije“ sežu od robota i hibridnih traktora s reverzibilnim pogonom do hrane i hrane za životinje s prirodnim antioksidativnim svojstvima za mlečna goveda. Ovo su samo neke od nagrađenih inovacija koje su bile izložene na štandovima izlagača na nedavno održanom sajmu Fieragricola u Veroni. Ukupno je šest zlatnih i 17 srebrnih medalja, i još 17 preporuka. Nagrade su dodeljene za proizvode koji su lansirani u poljoprivrednom sektoru na tržište 2021.

Inače, dele se u četiri kategorije: poljoprivredna mehanizacija, agro-farmaceutski proizvodi i đubriva, zootehnika i obnovljivi izvori energije.

Mi ćemo istaknuti hibridni traktor Antonio Carraro – SRX Hybrid koji kombinira električni motor sa tradicionalnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Kako su ga opisali, razvoj novog hibridnog pogonskog sistema za kompaktne traktore savršeno je u skladu sa trenutnim projektima za uštedu energije.

Smanjenje CO2 i ušteda goriva 

Izbor hibridnih ili potpuno elektrificiranih pogonskih sistema, navode, predstavlja primer u automobilskom sektoru u pogledu prednosti za životnu sredinu koje se mogu postići u smislu smanjenja emisija zagađenja materije u vazduh, posebno CO2. Vozila opremljena električnim podsistemima mogu ponuditi poboljšane ukupne performanse zahvaljujući vrlo preciznoj kontroli raspodele energije, što dovodi do opšteg povećanja produktivnosti mašine u poređenju sa ekvivalentnim modelima opremljenim tradicionalnim pogonskim sistemima.

„Može raditi u potpuno električnom načinu, iskorišćavajući punjenje litijum-jonske baterije. U tom slučaju, dizel motor je isključen, a mašina radi s nultom emisijom, u apsolutnoj tišini“, navodi se u opisu.

Dalje, autonomija u potpuno električnom načinu rada očigledno zavisi od kapaciteta baterije, koja se puni svaki put kada se kočnice aktiviraju pri spuštanju, ili u plug-in načinu rada sa punjenjem putem električne stanice za punjenje ili na zahtev korisnika zahvaljujući dizel motoru.

„Uzimajući u obzir prosečan radni ciklus, smanjenje CO2 znači uštedu goriva od više od 25 odsto“, naglašavaju prednosti.

Uz ovaj traktor, itekako je zanimljiv poljoprivredni robot na solarni pogon za setvu i mehaničku kultivaciju useva. Videli smo i prskalice opremljene senzorima koji mogu da detektuju prisutnost i konzistentnost lišća i prilagoditi protok sredstva za zaštitu bilja čime se ograničava njegova disperzija u okolinu.

Nagrađen je i heder za suncokret koji može da seče strnjište na bilo kojoj visini radi optimizacije odvajanja korena od stabljike i semena. Postoji i nekoliko inovacija koje se odnose na životinje odnosno na njihovo upravljanje i dobrobit. Na primer, UV-C sistem dezinfekcije za poboljšanje higijene kod krava dojilja, zatim ultrazvučni pretvarač za čišćenje vode za živinu, te je nagrađena i linija za hranu za mlečne krave kojom se smanjuje emisiju metana iz goveda za 17 odsto. Zanimljiv je i ventilacioni sistem hladnim vazduhom.

Inače, zlatne medalje dobili su traktor Antonio Carraro – SRX Hybrid, tehnologija biogasnih postrojenja Corradi & Ghisolfi – Mosè, Lubing System – Ultraflush, Olimac – Drago, Total Dairy Management – ​Hygiene Set, WM Agri Technics – Viroc.

Damir Rukovanjski

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti