Počinju reforme u “Elektroprivredi Srbije”

Foto-ilustracija: Pixabay

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će, na osnovu zaključka koji je Vlada usvojila, posle “Srbijagasa” otpočeti proces reformisanja i u “Elektroprivredi Srbije”.

Mihajlović je istakla da se prenosom imovine i prelaskom zaposlenih koji rade na održavanju distributivnog sistema iz JP “Elektroprivredi Srbije” u “EPS Distribuciju” stvaraju uslovi da dobijemo potpuno nezavisnog operatora distributivnog sistema.

“Pored usklađivanja “EPS Distribucije” sa Zakonom o energetici i dobijanja licence od Agencije za energetiku za delatnost koju obavlja, ovaj proces je važan i zbog bolje kontrole troškova i smanjenja gubitaka na distributivnoj mreži”, objasnila je ona.

Usvojeni plan, pored prenosa imovine i prelaska zaposlenih iz Tehničkog centra JP EPS u operatora distributivnog sistema (ODS), uključuje i prenos udela u “EPS Distribuciji” sa JP „EPS“ na Republiku, izdavanje licence, kao i usklađivanje akata “EPS Distribucije”.

Rok za početak rada operatora distributivnog sistema u potpunosti u skladu sa Zakonom o energetici je 1. maj 2021. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti