Ko su najveći dužnici Elektroprivrede Srbije?

Foto-ilustracija: Unsplash (Johannes Plenio)

Elektroprivreda Srbije (EPS) je objavila pregled potraživanja od svojih 20 najvećih dužnika zaključno sa 10. februarom 2020. godine. Njihov zajednički dug je skočio sa 156 miliona evra na početku prošle godine na 161 milion na početku ove.

Na spisku se uglavnom nalaze državne firme poput toplana iz Bora i Kruševca, vodovoda iz Smederevske Palanke i gradskog saobraćajnog preduzeća iz Beograda. Među njima je i jedna lokalna samouprava. Gradska uprava Kragujevca našla se na sedmom mestu sa dugom u iznosu višem od 775 miliona dinara. Prvog dana 2019. godine, on je bio mnogo niži, oko 188 miliona dinara.

Još veću količinu struje, u vrednosti od gotovo 850 miliona dinara, „na veresiju“ je potrošila Srpska fabrika stakla iz Paraćina. Sledi Infostan od koga EPS potražuje 869 miliona dinara.

Kompanija „Ziđin“, koja je 2018. godine preuzela RTB Bor, jedna je od retkih dužnika koji su uspeli da smanje svoje dugovanje prema EPS-u, i to sa više od 3 milijarde dinara na 1,1 milijardu.

Kragujevac na neslavnoj listi ima još jednog predstavnika – komunalno preduzeće za proizvodnju i distribuciju toplotne energije „Energetika“, koji je s dugom od 1,6 milijardi dinara zauzeo treće mesto najvećih EPS-ovih dužnika.

Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ je drugoplasirano. Dug „Resavice“ je sa oko 2 milijarde dinara u januaru 2019. godine porastao na gotovo 3,5 milijardi u februaru 2020. godine.

Apsolutni rekorder među privrednim subjektima koji duguju EPS-u jeste „Železara“ iz Smedereva, od koje se potražuje 4,6 milijarde dinara.

U tabeli su se našle i tri fabrike u stečaju – Radijator (Beograd), Sirmium Steel (Sremska Mitrovica) i HIP Azotara (Pančevo), ali i IMP (Beograd).

EPS otplatu računa očekuje i od Politike (Beograd), „Jumka“ (Vranje), „Holding kablova“ (Jagodina), JKP Vodovod Bor i JPKP „Lazarevac“.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti