Vlada Srbije sprema pomoć od 4,8 milijarde za EPS

Foto-ilustracija: Unsplash (Rodion Kutsaev)

Vlada Srbije je u predlogu rebalansa budžeta za 2020. godinu predvidela subvencije „javnim preduzećima u sektoru električne energije“ u iznosu od 4,8 milijardi dinara, što predstavlja presedan u dosadašnjem planiranju javnih finansija, prenosi portal Nova Ekonomija.

Prema mišljenju konsultanta Bogdana Petrovića, ove subvencije mogu samo da budu usmerena na Elektroprivredu Srbije (EPS), a potencijalni razlog su gubici koji se ostvaruju prilikom otkupa struje iz obnovljivih izvora energije po subvencionisanim cenama.

On dodaje i da se subvencije za Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ dodeljuju iz programa „Upravljanje mineralnim resursima“, što dodatno sužava preduzeća koja bi mogla da budu primaoci te pomoći.

„Toga nikad nije bilo do sada, a to može da bude samo EPS, obzirom da drugo (javno preduzeće u energetskom sektoru), Elektromreže Srbije, nemaju problema“, kaže Petrović.

Podsećamo, Elektroprivreda Srbije je verovatno najznačajnija kompanija u domaćoj privredi, a prošle godine je na nivou grupe zabeležila gubitak od 3,9 milijardi dinara ili oko 33 miliona evra.

Foto-ilustracija: Unsplash (Federico Beccari)

Juče usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Srbije za 2020. godinu predviđa prihode od 1.291,4 milijardi dinara i rashode u visini od 1.774,4 milijardi dinara, čime bi deficit iznosio 483 milijarde dinara.

Petrović ocenjuje i da bi za ozdravljenje finansija EPS-a biti neophodno povećavanje takozvanih „fid-in tarifa„, iz kojih se finansiraju obnovljivi izvori energije.

„Ili će se povećati naknada za obnovljive izvore energije ili će gubici morati da se reše subvencijama. Naknada do sad nije povećana, a konstantno se aktiviraju novi vetroparkovi, koji su odobreni pre nekoliko godina“, zaključuje Petrović.

Visina te tarife je nepromenjena još od 2015. godine, dok je nabavka električne energije od povlašćenih proizvođača u tom periodu povećana osam puta.

Prošle godine je za otkup struje od povlašćenih proizvođača „zelene“ struje plaćeno 13,3 milijarde dinara, dok EPS od krajnjih korisnika putem fid-in tarifa naplaćuje 9,33 pare po kilovat-satu prodate struje.

Petrović je na nedavno održanom panelu „Zašto su javna preduzeća u gubitku“ ocenio da će EPS samo zbog nedvoljnih prihoda od fid-in tarifa imati gubitak od 120 do 150 miliona evra na godišnjem nivou.

Izvor: Nova Ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti