„Nidek“ ulaže gotovo dve milijarde dolara u izgradnju fabrike u Novom Sadu

Foto-ilustracija: Pixabay

Japanska grupacija „Nidek Korporejšen“ (Nidec Corporation) uložiće 1,9 milijardi dolara (1,6 milijardi evra) u izgradnju fabrike motora za električna vozila u Srbiji, piše tokijski poslovni dnevnik „Nikei“.

Pogon u Srbiji postaće jedan od najvećih proizvodnih centara japanske kompanije u Evropi, koji će dostići godišnju proizvodnju između 200.000 i 300.000 jedinica do 2023. godine.

Predsednik japanske kompanije Jun Seki je u septembru bio u poseti Srbiji i tom prilikom je razgovarao o mogućem ulaganju sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Novi Sad izabran je kao lokacija koja najviše pogoduje našoj kompaniji, a i uslovi koje nudi lokaklna samouprava su dobri. Imamo komparativne prednosti u odnosu na neke druge lokacije u Evropi“, rekao je Nasuki Tukojama, konstruktor kompanije „Nidek“.

„Nidek“ je vodeća japanska kompanija u oblasti proizvodnje električnih motora i ima najveći udeo na globalnom tržištu za male vretenaste motore koji napajaju hard-disk pogone.

„Motori će se proizvoditi ne samo za automobile, već i za dostavna vozila, viljuškare i ostala građevinska vozila. Za početak radiće se samo na njihovom sklapanju, a kasnije ćemo krenuti i sa celokupnom proizvodnjom“, naveo je Tukojama.

Ova kompanija ima 296 poslovnica koje se, pored Japana, nalaze širom Azije, Evrope i Amerike.

„Nidek Korporejšn“ zapošljava nekoliko destina hiljada radnika, a cilj je približiti se velikim evropskim proizvođačima automobila, i cenom i kvalitetom, koji ne mogu tako brzo da izgrade sopstvene nove pogone.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti