Počela izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske

Foto: Vlada Republike Srbije

Počela je izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, na delu trase kroz našu zemlju, od Niša do državne granice kod Dimitrovgrada. Prema rečima Ane Brnabić, predsednice Vlade Srbije gasovod će biti spreman za rad do oktobra 2023. godine i da će tada biti sigurnije snabdevanje prirodnim gasom i u našoj zemlji i regionu.

Ovo je izuzetno važan projekat koji se realizuje zajedno sa partnerima iz Evropske unije i predstavlja najbolji primer dobre saradnje. Planiran je još 2015. godine i Evropska unija ga je proglasila za jedan od prioriteta, njegova ukupna vrednost u Srbiji 85,5 miliona evra”, objašnjava Brnabić.

Kako je dodala 25 miliona evra je kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, dok će preostalih 10,3 miliona evra biti obezbeđeno iz budžeta Srbije i približno 600.000 evra od „Srbijagasa“.

Brnabić je ukazala na to da je gasna interkonekcija projektovana za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje, dodavši da je to dodatna veza sa Bugarskom, koja će se spojiti sa našom gasnom infrastrukturom u Nišu.

Ona je, takođe, istakla da ćemo zbog toga imati sigurnije snabdevanje prirodnim gasom i diverzifikaciju izvora snabdevanja, što će omogućiti i dalji razvoj distributivne mreže u istočnoj, centralnoj i južnoj Srbiji.

“Gasna interkonekcija sa Bugarskom, uz podršku EU, značiće kvalitetniji život svih u Srbiji – nove investicije i radna mesta. Ovaj projekat znači najkonkretniju borbu za bolji kvalitet vazduha, za Zelenu agendu, jer ćemo moći da širimo gasovodnu mrežu kako bi građani koji imaju individualna ložišta prešli na gas, čime će emisija zagađujućih materija biti smanjena”, kaže ona, navodi se u saopštenju.

Kako je pojasnila veoma je važno i to što na izgradnji gasne interkonekcije s Bugarskom rade domaće firme koje će tako steći reference da konkurišu za poslove u EU.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre istakao je da je taj projekat još jedan korak ka povezivanju Srbije i EU, napomenuvši da njegovim početkom počinje projekat koji će značajno povećati količinu gasa za domaćinstva i industriju.

On je predočio da će Srbija, zahvaljujući tom gasovodu, imati veći izbor i biti manje zavisna od postojećih izvora snabdevanja, dodavši da EU, koja za taj projekat izdvaja približno 75 miliona evra, pomaže da se razdvoje delatnosti i poveća konkurencija.

Svečanom početku radova kod Dimitrovgrada prisustvovali su i  potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar energetike Bugarske Aleksandar Nikolov, direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, kao i predstavnici „Jugorosgasa“ i „Bulgartransgasa“ i Evropske investicione banke.

Rok za završetak celog gasovoda je oktobar 2023. godine. Deo gasne interkonekcije u Srbiji biće dug 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara i biće projektovan za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Projekat izgradnje magistralnog gasovoda MG10 Niš–Dimitrovgrad podrazumeva postavljanje dve gasovodne cevi veličine DN700 za pritisak od 55 bara, kao i četiri merno-regulacione stanice sa pratećim objektima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti