Radovi na gasovodu do Prijepolja početkom sledeće godine

Foto: JP Srbijagas

Radovi na gasovodu ka Prijepolju počeće krajem februara, a završetak radova očekuje se tokom 2023. godine, najavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je navela da će gasovod ka Prijepolju biti dug 80 kilometara, a da će u projekat biti uloženo 40 miliona evra. Osim toga, izvdojena su i značajna sredstva za unapređenje visokonaponske i distributivne mreže u Srbiji, navela je ministarka.

„Plan je da stvorimo iste uslove u celoj zemlji kada govorimo o napajanju električnom energijom, jer nije samo problem na jugozapadu zemlje. Obezbedili smo novac i u naredne dve, tri godine ćemo ulagati u distributivnu mrežu“, napomenula je ona.

Ministarka je dodala da su dokazane mineralne sirovine u Srbiji vredne 250 milijardi evra i da moderno, održivo rudarstvo može da doprinese ukupnom privrednom razvoju zemlje.

„Srbija je rudarska država i treba toga da budemo svesni. To je posebno važno u momentu kada se ceo svet bori sa klimatskim promenama i kada su u procesu energetske tranzicije i zelene agende kritične sirovine litijum, bakar, zlato i antimon, a svega toga ima u velikim količinama u našoj zemlji“, istakla je ona.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti