Početak radova na gasovodu u Dimitrovgradu do kraja novembra

Foto: JP Srbijagas

Radovi na izgradnji interkonektora Niš-Dimitrovgrad počeće krajem novembra, izjavila je u Dimitrovgradu ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima, svedoci smo svetske energetske krize koja će se završiti, ali će slične postojati u decenijama ispred nas, jer svi pokazatelji govore da će se proizvodnja i potrošnja energije uvećavati. Ono što je bitno, dodaje ministarka, je da ćemo imati dovoljno toplotne, električne energije i gasa, a građani će energente plaćati po garantovanim cenama, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

„Najvažnija stvar je da naša javna preduzeća nisu bila spremna za ovu krizu. ‘Srbijagas‘ pregovara o novom ugovoru sa ‘Gaspromom’, ali je to odavno trebalo da uradi, kao što je EPS trebalo bolje da planira remonte, a da ne govorim o tome da decenijama nije bilo investicija u nove kapacitete. Spremili smo zakone, novi investicioni plan i program, i sprovodićemo ih kako bismo bili energetski bezbedni“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je gasovod Niš-Dimitrovgrad značajan zbog diverzifikacije pravaca, ali i snabdevača gasom.

„Srbija je zajedno sa EU obezbedila 85 miliona evra, radovi će trajati oko dve godine. Ovaj interkonektor je važan jer se njime vezujemo za Bugarsku i imaćemo mogućnost da gas dobijamo iz drugih pravaca i od drugih dobavljača, da li će to biti preko Azerbejdžana ili Izraela i Kipra – videćemo. Bitno je da imamo infrastrukturu i da budemo spremni“, istakla je ministarka.

U Dimitrovgradu su juče uručeni i ugovori građanima za zamenu stolarije, a Mihajlović je navela da je povećanje energetske efikasnosti nacionalni cilj koji je moguće ostvariti samo zajedničkim radom države, lokalne samouprave i građana.

„Povećanje energetske efikasnosti jako je važno za sve, najpre za građane koji će imati niže račune, a ujedno će imati zdraviju životnu sredinu. Mi trošimo oko 40 odsto više nego što je prosek u zemljama EU, nema razloga da se razbacujemo i da godišnje kroz prozor bacimo proizvodnju jedne TE“, rekla je ministarka u Dimirtovgradu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti