Plod saradnje Srbije i Hrvatske i 3D štampe, posebne maske za zaštitu medicinskog osoblja

Foto: EU info centar

Saradnja i solidarnost, udružene sa inovativnim tehnologijama, pokazale su se vrlo korisnim i u doba pandemije KOVID-19. Jedna od najznačajnijih saradnji u ovim teškim trenucima jeste inicijativa mejkera iz Srbije i Hrvatske, koji pomoću 3D štampe prave maske sa vizirima kako bi zaštitili zdravstvene radnike od virusa. Za samo nekoliko dana oganizovali su se volonteri, kompanije, laboratorije, inkubatori iz obe države kako bi doprineli borbi protiv pandemije i pomogli medicinskom osoblju.

Inicijativu je pokrenula Facebook grupa „Vizionari Srbije“ i  uputila apel svim ljudima koji poseduju 3D štampač da se priključe akciji štampanja nosača vizira. Tako se ova ideja proširila i van granica naše zemlje kroz saradnju dve zemlje na projektu “XBIT — Prekogranična IT mreža za konkurentnost, inovaciju i preduzetništvo”.

Projekat se radio u Hrvatskoj i Srbiji sa ciljem da se razviju dve nove digitalne zajednice, kroz osnivanje i razvoj dva nova centra, sa obe strane granice – jedan u Startit centru u Inđiji (Vojvodina), a drugi u Donjem Miholjcu, u Hrvatskoj. Realizovao ga je konzorcijum koji čine vodeći partner SEE ICT, Poslovni inkubator Osvit iz Donjeg Miholjca (hrvatsko-mađarska granica), Opština Magadenovac, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije. Projekat finansira Evropska unija kroz Interreg IPA prekogranični program saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020.

Cilj ove združene akcije je pružiti onima koji su u uskoj borbi sa pandemijom što bolju zaštitu protiv virusa KOVID-19. U razgovorima sa zdravstvenim radnicima pojavila se ideja da posebne maske za vizir mogu pružiti preko potrebnu zaštitu. Ove maske u potpunosti prekrivaju lice korisnika, štiteći od kapljičnog prenosa virusa, a nakon dezinfekcije, mogu se ponovo upotrebiti.

Foto: EU info centar

“Maske su slate u Beograd, do sada u KBC Srbija i KBC Zvezdara i priprema se isporuka za KBC Bežanijsku kosu. Produkcija je za naše podneblje prebačena u Beograd za sada, a dnevno možemo izaditi oko tridesetak vizira”, rekao je Nenad Jovanovski, menadžer nacionalne mreže Startit centara.

Kroz ovu akciju ceo tim daje veliki doprinos korišćenjem kapaciteta koji su stvoreni zahvaljujući EU projektu. Oprema i materijali nabavljeni projektom, u Srbiji i Hrvatskoj, koriste se za dizajn zaštitnih maski s vizirima, što daje priliku Startit Inđiji, iDEAlab-u Novi Sad i Poslovnom inkubatoru Osvit iz Donjeg Miholjca da ulože sve svoje kapacitete u ovu akciju.

Od početka kampanje, uspešno je otpremljeno više od 350 maski za vizir, a u toku je priprema dodatnih 700 komada za distribuciju, što će omogućiti da najmanje 1.000 zdravstvenih radnika iz više od 30 zdravstvenih ustanova u Srbiji i Hrvatskoj rade zaštićeni u potpunosti.

Izvor: EU info centar

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti