Vlada BiH donela odluku o smanjenju cena nafte

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da je Vlada donela odluku kojom je propisala maksimalne dopuštene marže u trgovini naftnim derivatima, a što u na kraju znači smanjenje cena nafte u FBiH.

Foto-ilustracija: Pixabay

U proteklom periodu desio se radikalan pad cena nafte na svetskom tržištu, a cene su na brojnim pumpama u FBiH ostale iste, jer su pojedini trgovci ignorisali svetsko tržište. Deo benzinskih pumpi prijavljivao je čak veoma visoke cene i izuzetno visoku maržu koja je dostizala i 0,50 konvertibilnih maraka po litri.

“Zato smo danas na sednici Vlade propisali da je maksimalna marža za maloprodaju 0,25 KM po litru. Time je faktički naređeno smanjenje cena nafte, odnosno njihovo usklađivanje sa stanjem na svetskom tržištu. Istovremeno, imajući u vidu da pojedine naftne firme kontrolišu u velikoj meri i maloprodaju i veleprodaju, propisali smo i maksimalnu maržu za veleprodaju u iznosu 0,06 KM. To će sprečiti da prodavci preko veleprodaje nadoknade ono što ‘izgube’ na maloprodaji”, kazao je Novalić, povodom sednice održane prethodne nedelje, 9. marta.

U slučaju da se na neki drugi način izbegne efekat neposredne kontrole, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo trgovine da pripremi zakonom predviđeni model određivanja najvišeg nivoa maloprodajnih cena, o kome će se direktno odlučivati na Vladi.

“Ovo nije nikakav intervencionizam, već sprečavanje monopola i nelojalne konkurencije. Ne mogu se prodavci nafte pozivati na svetsko tržište samo kada povećavaju cene, a ignorisati svetsko tržište kad tamo padaju cene. Ako poštujemo tržište, onda ga treba poštovati dosledno. Obećali smo da niko ne sme profitirati na ovoj krizi i time se i vodimo. Za sprovođenje nadzora odluka o smanjenju cena nafte zadužili smo Federalnu, kantonalnu, gradske i opštinske inspekcije”, poručio je Novalić.

Izvor: Javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti