Gorivo u BiH prvi put skuplje nego u Hrvatskoj

Gorivo u Hrvatskoj, čiji su vozači godinama unazad dolazili u susednu zemlju da natoče rezervoare, prvi put je jeftinije nego na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini. Stručnjaci to ocenjuju kao nezapamćeni paradoks, te još jednom podvlače da trgovci naftnih derivata u BiH treba drastično da snize cene, piše portal Bljesak.info.

Foto-ilustracija: Pixabay

Prema podacima Ministarstva privrede Hrvatske, prosečna cena litra benzina od juče ujutro je 8,23 kune (2,11 KM/1,08 evra), a dizela 8,35 kuna (2,14 KM/1,10 evra).

Službeni podaci iz Crne Gore, pokazuju da je i na njihovim pumpama došlo do pada cena, tako da će u sledeće dve nedelje litar benzin koštati već od 0,99 evra (1,93 KM), dok je litar dizela 0,96 evra (1,87 KM).

Poređenja radi, na benzinskoj stanici u Sarajevu  benzin košta 2,16 KM (1,11 evra), a dizel 2,21 KM (1,14 evra), koliko koštaju i u Tuzli. Banja Luka je nešto povoljnija, pa za litar goriva, u proseku, treba izdvojiti oko dve marke pa naviše. Postoje i pojedine pumpme na kojima je gorivo znatno jeftinije, ali i one gde su cene dosta više.

Stručnjaci ne kriju iznenađenje zbog ovakvog razvoja situacije te podsećaju da su u BiH cene goriva uvek bile niže u odnosu na sve države koje ih okružuju. Taj podatak, kako ističu, niko ne može da opovrgne. Dodaju da je najveća razlika u cenama godinama bila u odnosu na Hrvatsku, čije su benzinske pumpe uvek bile osetno skuplje u poređenju sa onima u BiH.

„Tvrdim da u Hrvatskoj postoje benzinske stanice na kojima je gorivo jeftinije nego u BiH. To se nikad ranije nije dogodilo. U Hrvatskoj su uvek cene goriva bile više od 30 do 50 feninga. Stoga su njihovi građani dolazili u BiH i kupovali ovde gorivo“, rekao je za „Nezavisne novine“ Almir Bečarević, stručnjak za energente.

Analiza koju je dostavio „Nezavisnim“ dovoljno govori sama za sebe – kada je cena barela nafte iznosila 147 američkih dolara (oko 134 evra), na pumpama u BiH gorivo je koštalo do 2,50 KM (1,29 evra). Sada kada na svetskom tržištu nafta košta oko 23 dolara (oko 21 evro), u BiH se cene goria kreću od 1,90 KM (0,98 evra) do 2,20 KM (1,13 evra). „Cene u rafinerijama od početka godine beleže drastičan pad i prate smanjenje cene nafte na svetskom tržištu“, poručuje Bečarević.

Aktivisti za zaštitu potrošača naglašavaju da su tamošnji distributeri odavno morali prilagoditi cene kretanjima na svetskom tržištu, što ni najmanje nisu učinili. Na vlasnicima pumpi je, poručuju, velika odgovornost, jer bi nižim cenama mogli da doprinesu da privreda stane na svoje noge.

„Na većini benzinskim stanica kod nas cena goriva ostala je iznad dve marke, a vidljivo je da svi mogu poslovati sa daleko nižim cenama“, istakla je Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja građana DON Prijedor. Ona dodaje da postoje pojedine pumpe koje su značajnije snizile cene i da tako treba da postupe i ostale.

Sa druge strane, iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske naglašavaju da su cene goriva na benzinskim stanicama u Republici Srpskoj nedavno snižene ponovno, a u skladu sa, kako navode, sniženim cenama sirove nafte na svetskom tržištu i nešto nižim cenama u rafinerijama. „Činjenica je da trošarine i državni nameti na svaki litar goriva i dalje iznose više od jedne marke, te ako bude izmenjena visina nameta, sigurno je da će i distributeri reagovati u skladu s tim“, rekao je za „Nezavisne novine“ Zoran Berak, sekretar grupacije.

U poslednje tri nedelje, kako javljaju agencije, cena nafte na svetskom tržištu se prepolovila.

Izvor: Bljesak.info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti