Planovi proizvodnje tehnologije za čiste energije se šire kako se povećava zamah ulaganja

Foto-ilustracija: Pixabay

Najave novih proizvodnih projekata za nekoliko osnovnih tehnologija za tranziciju čiste energije – uključujući solarnu fotonaponsku energiju, baterije i elektrolizere – ubrzale su se poslednjih meseci.

Od kraja 2022. godine, procenjena proizvodnja do 2030. iz postojećih i najavljenih proizvodnih kapaciteta za solarnu fotonaponsku energiju porasla je za 60 odsto, za baterije za 25 odsto, a za elektrolizere za 20 odsto, kažu podaci Međunarodne agencije za energiju.

Izveštaj agencije ispituje najavljene proizvodne projekte za solarnu fotonaponsku energiju, energiju vetra, baterije, toplotne pumpe i elektrolizere kako bi se procenilo kako bi ovi planovi mogli da oblikuju pejzaž čiste energije do kraja decenije. Cilj izveštaja je sakupljanje informacija i spremanje za samit lidera G7 u Hirošimi. G7 je organizacija koju čini sedam zemalja sa razvijenim privredama – Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.

Pročitajte još:

Očekivana proizvodnja proizvodnih kapaciteta za pet čistih tehnologija dostigla bi 790 milijardi dolara godišnje do 2030, ako bi se svi projekti odradili. U toj situaciji, globalni proizvodni kapaciteti za solarnu energiju premašio bi nivo potreban za neto nultu emisiju do 2050. 

Foto-ilustracija: Unsplash (Frank Wang)

Specifično za čiste energije jeste što su tržišno koncentrisane, i čitavih 80 do 90 odsto je geografski rasprostranjeno na ukupno tri tržišta. Kapaciteti u tehnologijama čiste energije su visoko geografski koncentrisani, iako zavisi o kojoj tehnologiji tačno govorimo. Prema rečima izvršnog direktora Međunarodne agencije za energiju, Kina je spremna da svoju poziciju na ovom polju maksimalno jača. Međutim, povrh svega, međunarodna saradnja je neophodna. Zato su potrebne javne politike kao podrška i podsticaj za napredak u razvoju čiste energije. To je potrebno i zbog geografske veće rasprostranjenosti i diverzifikacije tehnologija ove energije.

Nakon što je usvojen američki Zakon o smanjenju inflacije prošle godine, samo najave o proizvodnji baterija krajem 2022. i početkom 2023. čine skoro polovinu ukupnog broja projekata u ovom sektoru u Sjedinjenim Državama.

Preporuke koje pomenuta agencija ima za lidere Grupe 7 najviše su stoga usmerene na povećanje međunarodne saradnje, poput bolje koordinacije u protoku snabdevanja među državama i lakša ulaganja u raznolika tržišta koja su u povoju.

Energetski portal.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti